Odobren početak pilot-projekta monitoringa zraka u školskim učionicama u ZDK-u

Odobren početak pilot-projekta monitoringa zraka u školskim učionicama u ZDK-u

Vlada Zeničko-dobojskog kantona donijela je odluku o realizaciji pilot-projekta monitoringa kvaliteta zraka u školskim učionicama, u sklopu kojeg će u tri školska objekta biti ugrađeni filteri za prečišćavanje zraka – najavio je u izjavi za Fenu ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta tog kantona Spahija Kozlić.

U projektu će sudjelovati zenička Osnovna škola “Hasan Kikić” iz Tetova i njena područna škola u naselju Banlozi te OŠ “Alija Nametak” u Peharama, također iz Zenice.

-Sva tri školska objekta su iz Zenice, a te su škole, nekako, najbliže postrojenjima kompanije “ArcelorMittal”, za koji smatramo da je i najveći zagađivač.

Nabavit ćemo nekoliko prečistača, ugraditi ih u određene učionice te mjeriti zagađenost zraka u učionicama sa i bez prečistača. Kada uradimo mjerenja, koja će vršiti kolege iz Instituta zdravlje i sigurnost hrane Zenica, vidjet ćemo efekte ugradnje prečistača zraka te donijeti malo dugoročnije odluke o tome – najavio je ministar Kozlić.

Projekt je, napominje, ideja Samira Lemeša iz Eko foruma Zenica, koji je, sredinom novembra prošle godine, bio domaćin okruglog stola na kojem je prezentirana i studija “Utjecaj zagađenosti unutrašnjeg zraka na zdravlje ljudi i ekonomiju u Bosni i Hercegovini” za Kanton Sarajevo.

Ministar Kozlić je, već nakon tog skupa, najavio poduzimanje neophodnih koraka za donošenje Rezolucije o kvalitetu unutrašnjeg zraka, koje su usvojene u Kantonu Sarajevo, Goraždu i Tuzli.

Fokus sarajevske studije bio je na mjerenjima PM 2,5 čestica, zatim ugljen-dioksida, temperature i relativne vlažnosti te je, kako je tada prezentirano, ustanovljeno kako su vrijednosti PM 2,5 čestica i do šest puta veće od dozvoljenih vrijednosti u učionicama, odnosno u zatvorenim prostorima u kojima borave ljudi. Do tri puta bile su veće vrijednosti ugljen-dioksida, koji utječe i na konginutivne sposobnosti djece.

fena.ba