Od marta poskupljuju i vrtići u Zenici

Od marta poskupljuju i vrtići u Zenici

Poskupljenja u Zenici se nastavljaju. Sada su na red došli i zenički vrtići.

Veliki troškovi u nabavci hrane, higijenskih potrepština, ali i vode koja je također poskupila u novembru prošle godine, uz nedovoljnu podršku Gradske uprave Grada Zenica, primorala je menadžment Javne ustanove “Predškolski odgoj i obrazovanje Zenica” da poveća cijene vrtića.

– Nakon izvršene analize, a posebno utvrđenom činjenicom o evidentnom rastu cijena prehrambenih artikala na tržištu, kao i režija, povećanje cijena usluga koje na mjesečnom nivou participiraju roditelji, smatrao se opravdanim te je Upravni odbor JU Predškoski odgoj i obrazovanje Zenica uz predhodnu Saglasnost osnivača Ustanove donio Odluku o izmjeni cijene usluga, po programima koji se realiziraju u JU Predškolski odgoj i obrazovanje Zenica – izjavili su za radio Zenit iz ove Javne ustanove.

U cijene je uračunat smještaj, ishrana, odgojno-obrazovani rad, rano učenje engleskog jezika za djecu od 3 godine do polaska u školu i logopedski tretman.

Novim poskupljenjem ogorčen je vijećnik u Gradskom vijeću Grada Zenica Faruk Hodžić.

– Postavljam pitanje Fuadu Kasumoviću, gdje su i šta rade inicijative koje su kako vijećnici u Gradskom vijeću, tako i zastupnici u Skupštini ZDK podnosili za refundiranje tj. subvenciranje boravka djece od strane Grada Zenica u predškolskim ustanovama – pita se vijećnik Hodžić i dodaje:

– Preko 300 miliona KM je potrošio do sada, a imamo Grad u fazi raspada i stalno nova poskupljenja. Čovjek koji nije u stanju da lokalnu zajednicu unaprijedi u bilo kojem segmentu, uvodio bi senzacionalne promjene na kantonalnom nivou vlasti.

Nove cijene programa koji se realiziraju u Javnoj ustanovi “Predškolski odgoj i obrazovanje Zenica” primjenjivaće se od 01.03.2022. godine i iznose:
– Cjelodnevni boravak, 10.5 sati, jasličke djece sa 180,00 KM na 200,00 KM
– Cjelodnevni boravak, 10,5 sati, vrtićke djece sa 180,00 KM na 200,00 KM
– Poludnevni boravak, 5 sati, jasličke i vrtićke djece sa 140,00 KM na 160,00 KM
– Cjelodnevni boravak, 13 sati, jaslička i vrtićka djeca u vrtiću „Pčelica“ 230,00 KM
– Program “Leptir”, 2,5 sata boravka, dva puta sedmično 50,00 KM.

Kako saznajemo, uskoro bi trebale poskupiti usluge i Javnog preduzeća za upravljanje i održavanje sportskih objekata u Zenici, a također iz sličnog razloga, nedovoljna zainteresovanost Gradske uprave Grada Zenica za pomoć i ovom javnom preduzeću.

Izvor: zenit.ba