Novi problem za “šestorku” u ZDK: HDZ Usora nije saglasan da Jelić bude ministar

Novi problem za “šestorku” u ZDK: HDZ Usora nije saglasan da Jelić bude ministar

Kako saznaje Zenicablog, HDZ Usora protivi se već danima izboru Zlatka Jelića za ministra iz “kvote” koja je pripala HDZ-u u Zeničko-dobojskom kantonu. Već u nekoliko navrata pisali smo o neslaganjima “baza” više stranaka oko izbora od NES-a, preko DF-a, do HDZ-a, a sve glasnije je nezadovoljstvo i unutar NIP-a jer im, iako imaju isti broj zastupnika kao DF i HDZ, nije pripalo niti jedno ministarstvo u Vladi mandatarke Amre Mehmedić.

Prema pismu u čijem je posjedu Zenicablog, HDZ Usora, uključujući načelnika Usore i predsjedavajućeg Vijeća, te većinu Općinskog odbora, već danima traži očitovanje HDZ-a u ZDK, koji je “pocijepan” u (najmanje) dvije struje. U Usori tvrde da Jelić nije njihov kandidat, a za to imaju, navodno, više razloga.


Nakon što se niko u HDZ-u nije oglasio, kopija ovog pisma upućena je prema mandatarki Mehmedić i BHI – KF, stranci gradonačelnika Zenica Fuada Kasumovića, koja vodi procese na uspostavi nove većine donedavno nazvane “šestorka” (dok ih oficijelno nije napustio pregovarač i potpisnik u ime NES-a Hašim Mujanović). Za sada iz BHI – KF i dalje nema nikakvih izjava. Kako je najavljeno, sve do formiranja Vlade, predstavnici ove stranke uključujući mandatarku, neće davati izjave.

Podsjećamo, prijedlog mandatarke Mehmedić u suprotnosti je sa Zakonom o ZDK, ali i Ustavom Kantona. Upravo je BHI KF zastupnik Vinko Marić predložio izmjene Zakona kojima bi se ukinula obaveza nacionalnog balansa prema popisu iz 1991. I dok za promjenu Zakona treba većina, za koju BHI – KF tvrdi da je ima, za promjenu Ustava neophodno je dvotrećinsko odlučivanje svih zastupnika, pa je i pored toga moguće traženje zaštite vitalnog nacionalnog interesa.

Pročitajte pismo iz Usore koje je potpisala većina članova HDZ-ovog općinskog odbora.

Izvor: zenicablog.com