Nevjerovatan obrat/Galijašević najavljuje: SDA će formirati vlast u Zenici

Nevjerovatan obrat/Galijašević najavljuje: SDA će formirati vlast u Zenici

SDA, uprkos činjenici da je koalicija oko Bosanskohercegovačke inicijative – Kasumović Fuad sinoć obznanila da ima 18 potpisa te formiranu većinu, nastavlja proces formiranja većine u Skupštini ZDK-a te imenovanje kantonalne vlade – izjavio je za Fenu predsjednik KOSDAZDK Miralem Galijašević.

Podvlači kako akteri jučerašnje pres-konferencije i predstavnici stranaka koje bi trebale činiti novu skupštinsku većinu BHI-KF, Socijaldemokratska partija (SDP BiH), Željko Komšić – Za građansku državu- DF/GS, Narod i Pravda (NiP), Naša stranka (NS) i Narodni evropski savez (NES), “nisu ničim uvjerili da imaju čvrstu koaliciju”.

-Evidentno je da su glasači u ZDK-u prepoznali i nagradili SDA, koja je osvojila više glasova i mandata od druge dvije stranke, odnosno BHI-KF (23.006 glasova i pet mandata) i SDP-a (20.095 glasova i pet mandata). SDA je s 45.832 glasova i 11 mandata najjača politička partija u ZDK – istakao je Galijašević.

Najavljuje nastavak pregovora sa svojim partnerima, odnosno s HNS-om predvođenim HDZ-om BiH (tri mandata), NES-om (dva mandata) te s dva zastupnika Saveza za bolju budućnost, za koje kaže da će nastupati kao nezavisni u novom sazivu Skupštine ZDK.

-Ova koalicija, koja sebe naziva programskom, želi da poništi volju građana i da iz vlasti izbace SDA u ZDK-u, koji je, predvođen vladom SDA u protekla dva mandata, pokazao da je primjer dobre prakse te po svemu najbolja kantonalna vlada. U svom populističkom nastupu na pres-konferenciji, programska koalicija, kako sami sebe zovu, neuvjerljivo su pred novinarima demantirali i da su podijelili ministarstva, jer kao navodno, ne zanimaju ih fotelje nego program. Mada su znatno ranije bili i u medijima objavili raspored ministarskih mjesta. Međutim, to nas neće pokolebati i mi idemo dalje – kaže Galijašević.

Kako dodaje, za sve što kažu morat će dobiti podršku i na Skupštini ZDK te podsjeća na primjer iz 2018. godine kada su imali 21 potpis zastupnika za svoju koaliciju, ali nikada nisu došli do imenovanja mandatara.

-To smo i tada uradili mi, SDA, u saradnji s našim partnerima te uspješno vodili naš kanton, a zbog čega smo ponovo dobili povjerenje građana i na ovim izborima – podvlači Galijašević.

Također, znakovita je, kako je naveo, sinoćnja izjava visokog dužnosnika Demokratske fronte iz Tuzle Zlatana Begića, koji je svoje kolege iz te stranke u ZDK-u pozvao da dobro razmisle o ulasku u novoformiranu koaliciju koju u ZDK-u predvodi BHI/KF.

Izvor: oslobođenje.ba