NES spreman razgovarati sa svim strankama o podršci kandidatu za člana Predsjedništva BiH

NES spreman razgovarati sa svim strankama o podršci kandidatu za člana Predsjedništva BiH

Predsjedništvo NES-a večeras u Sarajevu je odlučilo da će ova stranka razgovarati sa svim zainteresovanim strankama o podršci, kako su naveli, najboljem kandidatu za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Pozdravili su odluku Centralne izborne komisije (CIK) da raspiše Opće izbore te očekuju od vlasti da se hitno osiguraju sredstva za njihovo održavanje.

Kako su saopćili, razgovaralo o pripremama za Opće izbore, a u tom kontekstu i o mogućoj podršci kandidatima za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Predsjedništvo NES-a je odlučilo da treba podržati ili predložiti isključivo, kako su istakli, najkvalitetnijeg kandidata za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine i da će o tome razgovarati sa svim zainteresiranim strankama.

“Predsjedništvo NES-a, kao stranke koja je zastupljena u cijeloj državi i čija bi podrška određenom kandidatu mogla biti ključna, zaključilo je da će odluku o tome donijeti gledajući isključivo korist građana i države Bosne i Hercegovine”, poručili su.

Kada su u pitanju Izmjene i dopune izbornog zakona, zaključeno je da je indirektan izbor članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine, za koji su naveli da se NES od početka za njega zalaže, najbolje rješenje i da o tome postoji konsenzus svih političkih aktera u Federaciji Bosne i Hercegovine.

“Umjesto pritiska na Bošnjake, Dragan Čović (predsjednik HDZ-a, op.a.) bi trebao iskoristiti utjecaj koji ima na Milorada Dodika (član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednik SNSD-a, op.a.) da i on prihvati indirektan izbor članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine te da na taj način konačno riješimo pitanje izmjena Izbornog zakona”, saopćili su iz NES-a.

Podsjećamo, iz SBB-a su ranije danas saopćili da će imati svog kandidata za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Izvor: klix.ba