(Ne)formiranje vlasti u ZDK: HDZ ide korak dalje – zahtjeva resore finansija i privrede

(Ne)formiranje vlasti u ZDK: HDZ ide korak dalje – zahtjeva resore finansija i privrede

Formiranje vlasti u ZDK i dalje je na nivou pregovora i najava iz “Šestorke”, ili “Sedmorke” ako se uzme u obzir i HDZ BiH, da će posao oko formiranja biti završen u narednoj sedmici.

Nedoumica se pojavila nakon, prvo najava, a onda i jasne potvrde lidera HDZ-a, Dragana Čovića koji je prije dva dana u Banja Luci jasno kazao da HDZ sa strankama Osmorke ulazi u vlasti u ZDK, definitivne potvrde ulaska HDZ-a šta će biti s DF-om koji nije dao pristanak za uvođenje novog partnera u “Šestorku”.

Mimo volje DF-a, očito, Kasumović (predsjednik BHI-KF ) i Mahmutagić (predsjednik KO SDP ZDK ) pregovarali su s HDZ-om u jednom ugostiteljskom objektu u Zenici i ponudili im dva resora, rad i socijalna politika i obrazovanje, ali i to da moraju imenovati jednog ministra iz reda Srba. Prema posljednjim izjavama njihovih predstavnika, KO HDZ ZDK ne pristaje na takve uslove ulaska u vlast i ultimativno traže da popune oba ministarstka mjesta iz reda Hrvata u Vladi ZDK.

Naš izvor blizak strankama “Šestorke” navodi i to da HDZ, osim dva ministra iz reda Hrvata, traži i zamjenu ministarstava i to da im pripadnu resori finansija i privrede, kao što imaju u još uvijek aktuelnoj Vladi ZDK.

Uzme li se u obzir da je obrazovanje u općinama ZDK u kojima su većina Hrvati (Žepče i Usora) u nadležnosti općina takav zahtjev HDZ-a je i očekivan.

Za sada im iz Šestorke nisu odgovorili na takve zahtjeve, ali ako uzmemo u obzir i cijelu hronologiju uvođenja HDZ-a, od kategoričnog odbijanja HDZ-a od strane “Šestorke”, do uvođenja na mala vrata nakon dogovora Osmorke i HDZ-a na višim nivoima, jasno je da će i ostalim željama HDZ-a u ZDK udovoljiti lideri “Osmorke”, a sve zarad harmonije i obostrane ljubavi s Draganom Čovićem.

Kolateralna šteta te obostrane ljubavi “Osmorke” i Dragana Čovića je raspodjela vlasti i resora u ZDK, koji u cijelom procesu formiranja vlasti na višim nivoima strankama “Osmorke” služi kao sredstvo za njegovanje te obostrane ljubavi.

Izvor: Visoko.co.ba