Nastavljena tradicija porodice Isak: Stotine iftara za postače u Lukovom Polju, dostavljeni iftari i u JU Dom porodica, hitnu pomoć, policiju i rudnik

Nastavljena tradicija porodice Isak: Stotine iftara za postače u Lukovom Polju, dostavljeni iftari i u JU Dom porodica, hitnu pomoć, policiju i rudnik

Veliki broj stanovnika naselja Lukovo Polje, ali i drugih zeničkih naselja, iftario se u srijedu navečer zajednički u džamiji u ovom naselju. Riječ je o tradiciji koju porodica Isak, koja organizira ove iftare, njeguje već duže od deceniju, uz posebnu simboliku da želi ojačati jedinstvo zajednice u muslimanima najvažnijoj noći tokom godine.

Ozarena lica brojnih postača, koji su s dovama dočekali večerašnju, 27. noć mjeseca ramazana, noć vrijedniju od 1.000 mjeseci, najbolje su pokazala koliko su ovakve prilike značajne za njihovu lokalnu zajednicu. Svi zajedno klanjali su akšam namaz, nakon čega su pristupili iftaru i zajedničkom druženju.

Večeras podijeljeni iftari, njih 500, samo su jedan dio iftara koje je ova porodica podijelila sa postačima širom Zenice tokom ovogodišnjeg ramazana, iako veliki dio njih nisu bili javni. Dio je to njihovog nastojanja da zajednicu ojačaju posebnom povezanošću tokom svetog islamskog mjeseca. A pored postača iz brojnih mjesnih zajednica, ove godine pripremljenim iftarima obradovani su i štićenici Javne ustanove za zbrinjavanje djece i omladine Dom porodica Zenica, kao i vrijedni, dežurni zaposlenici Hitne pomoći, Ministarstva za unutrašnje poslove ZDK-a i Rudnika mrkog uglja Zenica.

Cijela simbolika zajedničkih iftara leži u jačanju povezanosti svih članova zajednice, pa je pravo zadovoljstvo bilo gledati zajedno članove cijele zajednice, različitih dobnih uzrasta, koji se zajednički dijele radost iftara, kao i njihovu posebnu povezanost u tim trenucima.

‘Ova naša porodična tradicija je jedan od nama najdražih dijelova godine, uz sve posebnosti koje nam donese mjesec ramazan. Imati čast da nahranite ovoliki broj postača i zajedno s njima uživate u najsvetijoj noći tokom godine je zaista posebno zadovoljstvo i dok god je ijedan živi član moje porodice mi ćemo ovu tradiciju praktikovati. Zajedništvo u svakom segmentu prijeko nam je potrebna snaga, posebno u trenutku kada znamo da je puno postača koji sebi ne mogu obezbijediti iftar i zbog te snage moramo jačati naše međusobne odnose u svakoj prilici, kao što je ova večeras’, poručio je Ramo Isak, čija porodica organizira ovaj iftar.