Nakon podizanja optužnice, CIN o detaljima imovinskog kartona gradonačelnika Kasumovića

Nakon podizanja optužnice, CIN o detaljima imovinskog kartona gradonačelnika Kasumovića

Kantonalno tužilaštvo Zeničko-dobojskog kantona podiglo je optužnicu protiv gradonačelnika Zenice Fuada Kasumovića i još deset osoba zbog više krivičnih djela zloupotrebe u Javnom preduzeću “Zenicatrans-prevoz putnika”.

Tužilaštvo Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) optužilo je gradonačelnika Zenice Fuada Kasumovića za: zloupotrebu položaja ili ovlaštenja, prouzrokovanje stečaja, krivotvorenje službene isprave i nesavjestan rad u službi zbog zloupotreba u Javnom preduzeću “Zenicatrans-prevoz putnika”. Optužnica je upućena Kantonalnom sudu u Zenici na potvrđivanje.

Iz Tužilaštva ZDK-a je saopšteno da će nakon potvrđivanja optužnice javnosti saopštiti opis djela koja se optuženim stavljaju na teret.

Nakon što je preduzeće “Zenicatrans-prevoz putnika” otišlo u stečaj 2020. godine, Agencija za istrage i zaštitu je započela istragu. U toku istrage Kasumović je krajem prošle godine proveo četiri dana u pritvoru. Pušten je na slobodu uz mjere zabrane sastajanje sa ostalim svjedocima iz ovog predmeta. Kasumović je ranije rekao da se radi o zastrašivanju i da većinu optuženih ne poznaje.

Fuad Kasumović je izabran 2020. godine drugi put za gradonačelnika Zenice kada je kao nezavisni kandidat osvojio skoro 33.000 glasova, duplo više nego četiri godine ranije.

U imovinskom kartonu dostavljenom Centralnoj izbornoj komisiji 2021. godine vrijednost imovine procijenio je na 2,1 milion maraka.

Naveo je da je vlasnik: kuće koja vrijedi 150.000 maraka, poslovnog prostora od 750.000 KM i zemljišta na kojem se nalazi benzinska pumpa koje je procijenio na milion maraka. Iste nekretnine naveo je i pet godine ranije, ali je ovaj put dodao i ušteđevinu od 200.000 KM.

Novinarki CIN-a je rekao da je u pitanju iznos koji je dobio na ime odštete iz sudskog spora sa “Gazpromom” zbog nepoštivanja kupoprodajnog ugovora za izgradnju benzinske pumpe.

Njegova supruga Mersija Kasumović ima: dva stana u Zenici i Sarajevu – vrijedna 250 hiljada KM, zemljište u Perinom Hanu u Zenici kao i poslovni prostor u ovom gradu. Posjeduje još dionice “Borca” iz Travnika čija je vrijednost 20.000 KM, BMW od 80.000 KM i štednju od 280.000 maraka.

Mersija je do prošle godine bila direktorica Zavoda za medicinu rada i sportsku medicinu ZDK-a kada, kako kaže Kasumović, na njegov nagovor preuzima direktorsku poziciju u Javnoj ustanovi „Dom zdravlja“ u Zenici.

„Ja ovdje imam problem sa SDA. To je njima bila zlatna koka gdje su na osnovu “Doma zdravlja” dobijali izbore – 506 ljudi radi u “Domu zdravlja”. I onda sam ja nju nagovorio da sa većeg nivoa pređe na niži samo da ne mogu preko toga kupovati glasače“, izjavio je Kasumović.

Njegova kćerka Aida posjeduje “Audi” A6 od 20.000 KM i ima ušteđevinu od skoro 335.000 maraka.

Kasumović kaže da kćerkina ušteđevina potječe od iznajmljivanja poslovnih prostora: „Automatski sa ugovorima koje imamo sa “Merkatorom”, sa “Drvoprometom”, (….) to ide njoj jer je ona i transplantirala bubreg, tako i težak je bolesnik i moramo uvijek imati sredstva za nju.“

Kasumović je političku karijeru započeo devedesetih. Bio je član SDA od osnivanja do 2017. kada prelazi u Nezavisni blok u kojem je bio u Predsjedništvu. Prošlog mjeseca osnovao je stranku pod nazivom “Bosanskohercegovačka inicijativa Kasumović Fuad” i izabran je za njenog predsjednika.

Kompletan imovinski karton i biografiju gradonačelnika Fuada Kasumovića možete pregledati na linku: https://imovinapoliticara.cin.ba/profil.php?profil=85

Izvor: zenicablog.com