Najbolji izborni rezultat u ZDK-u ostvarila SDA

Najbolji izborni rezultat u ZDK-u ostvarila SDA

Dok se i dalje zbrajaju glasovi po nivoima vlasti, vlada neizvjesnost o broju osvojenih mandata u Skupštini Zeničko-dobojskog kantona.

Posljednji nezvanični rezultati kojima se u javnosti kalkuliše, matematičkim zbirom, za pobjednika u ovom kantonu promoviraju SDA.

Osim stranaka SDP, DF, NES i HDZ-a, koji su i u prethodnim mandatima imali zastupnike, sasvim je izvjesno da će skupštinske zastupnike imati Bosanskohercegovačka inicijativa Kasumović Fuad i Narod i pravda.


Prema posljednjim nezvaničnim rezultatima, najbolji izborni rezultat u Zeničko-dobojskom kantonu ostvarila je Stranka demokratske akcije.

Osim osvojenog broja glasova za državni i federalni nivo, u utrci za skupštinske mandate SDA ima najveći broj glasova i bolji izborni rezultat nego 2018. godine kada su osvojili 11 mandata, što im daje prednost da se nametnu kao lideri nove skupštinske većine.

„Uzimajući u obzir do sada prebrojan broj glasova definitivno je da će SDA ZDK ostati lider u političkim procesima na nivou Kantona odnosno u formiranju vlade ZDK. Ovo je dokaz da su građani prepoznali kvalitetan rad SDA Vlade ZDK u stvaranju boljih uslova za život u Kantonu kao i rad bez populizma i lažnih obećanja. Pred nama je mnogo izazova, zato ne trebamo biti euforični, nego što prije formirati novu Kantonalnu vladu koja će nastaviti voditi pozitivne ekonomske procese po kojima je ZDK već prepoznatljiva u okvirima BiH“, saopćili su Kantonalnog odbora SDA.

Projekcije o broju osvojenih mandata u ovom trenutku je nezahvalno iznositi, no osim SDA, prema posljednjim rezultatima, najveći broj zastupnika u Skupštini ZDK mogli bi imati Bosanskohercegovačka inicijativa Kasumović Fuad i Socijaldemokratska partija.

„Bosanskohercegovačka incijativa Kasumović Fuad, iako postoji svega šest mjeseci, u Zeničko-dobojskom kantonu je druga stranka po broju osvojenih glasova i siguran sam da ćemo značajnu ulogu u formiranju nove vlasti“, kaže Kenan Uzunović, potpredsjednik Bosanskohercegovačke inicijative Kasumović Fuad.

„Na osnovu podataka koje imamo, računamo da smo u kantonu zadržali broj zastupnika – šest, kao što smo imali i ranije. Čekamo one koji još nisu obrađeni, kako bismo na kraju mogli reći pravu sliku“, navodi Mirsad Mahmutagić, predsjednik KO SDP ZDK-a.

Dobar izborni rezultat i sasvim sigurnu participaciju u Skupštini za sada imaju Demokratska Fronta, Narod i pravda, Narodni evropski savez. Iz NiP-a, koji će prvi put imati zastupnike u Zeničko-dobojskom kantonu, nismo uspjeli dobiti komentar na trenutne rezultate, dok iz DF-a i NES-a ne kriju zadovoljstvo brojem glasova koji im omogućavaju mandate.

„Izuzetno smo zadovoljni, iznad naših najboljih prognoza. Što se tiče Skupštine ZDK-a, tri mandata su sigurna, idemo prema četvrtom, kako se brojanje bliži kraju i to je izvjesno“, kaže Goran Bulajić, povjerenik KO DF-a ZDK-a.

„Potvrdili smo dva mandata, borimo se za treći i nadamo se da će biti treći mandat tako smo doživjeli povećanje u broju glasova“, ističe Ramo Isak, predsjednik KO NES-a ZDK-a.

Interese građanja koji su iskazali povjerenje i volju na izborima u skupštinskoj sali trebali bi zastupati i kandidati Hrvatske demokratske zajednice BiH, dosadašnjeg tradicionalnog partnera SDA u vlasti u Zeničko-dobojskom kantonu.

Prema posljednjim nezvaničnim rezultatima, u utrci za preostala mjesta ostaju SBB, Stranka za BiH i Naša Stranka. Zavisno od broja glasova, bit će poznato koje su stranke osvojile preostale od ukupno 35 mandata u Skupštini ZDK-a.

Izvor: direktno.ba