MUP ZDK: Gradska uprava Zenice opet iznosi netačne tvrdnje i pokušava policiju uvlačiti u političke igre

MUP ZDK: Gradska uprava Zenice opet iznosi netačne tvrdnje i pokušava policiju uvlačiti u političke igre

Ovim putem Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona ukazuje na netačnost navoda iz saopćenja Službe za inspekcijske poslove Grada Zenica objavljenog na zvaničnoj web stranici Gradske uprave Zenica, u vezi pružanja asistencije policije u postupku inspekcijskog nadzora “zatvaranje gradilišta” odnosno zatvaranje poslovnog prostora koji koristi društvo “Condor” d.o.o. Zenica, agencija za tehničku i fizičku zaštitu ljudi i imovine, na lokaciji Lukovo polje u Zenici.

Naime, u predmetnom saopćenju se pojašnjava da je dana 08.04.2022. godine građevinska inspekcija Grada Zenica pokušala izvršiti zatvaranje (pečaćenje) nelegalno izgrađene građevine na adresi Lukovo polje na broju 79, vlasništvo Rame Isaka, te da su inspekcijskom nadzoru prisustvovali i pripadnici Policijske uprave I, koji su tom prilikom građevinskoj inspekciji Grada Zenica pružali asistenciju. Dalje se navodi da je prilikom inspekcijskog nadzora na licu mjesta zatečeno oko 15 pripadnika zaštitarske agencije “Condor”, koji su odbili da napuste nelegalnu građevinu i bili spremni da pruže fizički otpor građevinskom inspektoru i prisutnoj patroli policije, zbog čega je, kako se navodi, a sve kako bi se izbjegao bilo kakav fizički sukob, prekinut predmetni inspekcijski nadzor.

Takve tvrdnje su netačne i predstavljaju očit pokušaj uvlačenja policije u političke igre, kao i narušavanja ugleda policijskih struktura, što se ni u kom slučaju neće tolerisati niti dozvoliti. Posebno naglašavamo da se policijski službenici prilikom pružanja asistencija inspekcijskim i drugim organima i službama, a u skladu sa utvrđenim nadležnostima, ni na koji način ne upliču u rad organa kojem se pruža asistencija, niti prema tome, mogu uticati na ishod postupka, u navedenom slučaju inspekcijskog nadzora, iz čega proizilazi da su netačni navodi da su pripadnici zaštitarske agencije “Condor” koji su zatečeni na mjestu nadzora, bili spremni da pruže fizički otpor građevinskom inspektoru i prisutnoj patroli policije i da je zbog toga prekinut predmetni inspekcijski nadzor.

U tom smislu, a sa ciljem objektivnog informisanja javnosti, ponovo naglašavamo da su službenici policije u navedenom slučaju postupali isključivo u skladu sa zakonskim ovlaštenjima, te pružali fizičku zaštitu službenicima gradske inspekcije u postupku vršenja inspekcijskog nadzora, kojom prilikom nije zabilježen nikakav incident, verbalni konflikt, niti bilo koji drugi oblik ugrožavanja sigurnosti učesnika u postupku.

Smatramo neprimjerenim objavljivanje navoda koji krajnje neutemeljeno impliciraju neprofesionalno postupanje policijskih službenika, što ni u kom slučaju nećemo tolerisati, zbog čega i na ovaj način demantujemo iznesene tvrdnje i informišemo naše građane, na istinit i objektivan način, o postupanju pripadnika policije u navedenom slučaju.

Odsjek za odnose sa javnošću,
analitiku i planiranje