MMF: Moguć je bankrot Rusije

MMF: Moguć je bankrot Rusije

MMF više ne smatra nemogućim da Rusija prestane plaćati svoje dugove, ali to ne bi trebalo izazvati globalnu financijsku krizu, prenose agencije.

“Više ne smatramo da je ruski prestanak plaćanja nevjerojatan”, rekla je čelnica MMF-a Kristalina Georgijeva u intervjuu za američku televizijsku kuću CBS u nedjelju. Zbog sankcija uvedenih kao rezultat invazije na Ukrajinu, Rusija je sada u opasnosti od ulaska u “duboku recesiju”, rekla je Georgijeva, prenosi agencija dpa.

Devalvacija nacionalne valute, rublje, već je značajno umanjila kupovnu moć ruskog stanovništva, dodala je. Međunarodne devizne rezerve ruske središnje banke uglavnom su blokirane kao rezultat sankcija, što Rusiji otežava stabilizaciju tečaja rublje.

“Rusija ima novac za servisiranje svog duga, ali ne može mu pristupiti”, rekla je Georgijeva. Osim toga, servisiranje državnog duga u stranim valutama poput američkih dolara ili eura postalo je sve kompliciranije.

Upitana bi li takvo neispunjavanje obveza moglo izazvati financijsku krizu diljem svijeta, odgovorila je: “Za sada ne.”

Ukupna izloženost banaka u Rusiji iznosila je oko 120 milijardi dolara, iznos koji, iako nije beznačajan, “nije sustavno relevantan”, rekla je Georgijeva, prenosi Reuters.

Georgijeva je prošlog tjedna rekla da će MMF umanjiti prethodnu prognozu za globalni gospodarski rast od 4.4 posto u 2022. kao rezultat rata, ali je rekla da je ukupan smjer i dalje pozitivan.

Rast je ostao snažan u zemljama poput Sjedinjenih Država koje su se brzo oporavile od pandemije covida-19, rekla je za CBS.

Utjecaj bi bio najozbiljniji u smislu povećanja cijena roba i inflacije, što bi potencijalno moglo dovesti do gladi i nesigurnosti opskrbe hranom u dijelovima Afrike, rekla je.

Izvor: N1 BiH