Ministar Isak: Užurbano teku pripreme za radove u Lukovom Polju i Nemili, novac je spreman i želimo što prije riješiti probleme građana

Ministar Isak: Užurbano teku pripreme za radove u Lukovom Polju i Nemili, novac je spreman i želimo što prije riješiti probleme građana

Ovog utorka ministar za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline u ZDK-u Arnel Isak u svom kabinetu primio je delegaciju Gradske uprave Grada Zenica, predvođenu pomoćnicom gradonačelnika za vodoprivredu, putnu infrastrukturu i mjesne zajednice. Povod sastanka bili su novi pregovori o velikim projektima, za čije izvođenje su planirana sredstva iz budžeta Ministarstva za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline, a čije izvođenje je, tokom 2022. godine, planirano u naselju Lukovo Polje i općini Nemila.

Riječ je o projektima rekonstrukcije i rehabilitacije cestovnih pravaca u naselju Lukovo Polje za što je, na prijedlog ministra Isaka, planirano 1,4 miliona KM, te rekonstrukcije podvožnjaka u Nemili uz potpuno rješavanje problema poplava u ovom podvožnjaku.

Ministar Isak je istaknuo dobru saradnju ministarstva i Gradske uprave Zenica, te nadu da će ta dobra saradnja biti najbolje pokazana kroz ova dva projekta, za koja su opredijeljena sredstva veća od milion KM.

“Do sada smo održali nekoliko sastanaka i nastavit ćemo sa tom dobrom praksom, kojom uspijevamo naći rješenja za probleme građanki i građana Zenice. Kroz razgovor o rekonstrukciji podvožnjaka u Nemili i rješavanje problema poplava u ovom podvožnjaku želimo riješiti višegodišnji problem stanovnika naselja Nemilskog sliva, a na današnjem sastanku smo dobili neke osnovne detalje o tome koje probleme je najpotrebnije rješiti i obećanje da ćemo dobiti i dodatne detalje. To je važno jer smo, kao ministarstvo, već opredijelili sredstva, te želimo još koliko ove godine i to na način da riješimo sve probleme do kraja i da građani konačno mogu odahnuti, za razliku od prethodnih godina, kada su im drugi samo obećavali rješenja, a nikada ih nisu donijeli” kazao je ministar Isak povodom ovog sastanka.

Iz Gradske uprave su pohvalili ovakva nastojanja ministra Isaka i pozdravili sva predložena rješenja, istaknuvši kako će će potruditi da, svojim prijedlozima i projektnom dokumentacijom, ubrzaju početak radova.

Također, na sastanku su precizirani i detalji okvirnog sporazuma o izvođenju radova u naselju Lukovo Polje, koji bi ministarstvo i Grad Zenica trebali potpisati u narednom periodu, čime bi bile stvorene sve pretpostavke da radovi i počnu.

“Za projekt u Lukovom Polju, to jeste izgradnju kružnog toka i rekonstrukciju saobraćajnice opredijelili smo 1,4 miliona KM i želimo što prije početi sa izvođenjem radova. Čim budu otklonjene sve prepreke, u vidu tehničke dokumentacije koju je potrebno prikupiti, pristupit ćemo raspisivanju tendera i izboru izvođača radova. Želja nam je da svim projektima rasteretimo gradske ceste u Zenici i da olakšamo kretanje u saobraćaju, a ovaj projekt će itekako pomoći u tom pravcu. I nadamo se da ćemo što prije krenuti u realizaciju ovog projekta” zaključio je ministar Isak.

Izvor: FB/Arnel Isak