Ministar Isak: Sjećanje na naše šehide, najbolje sinove BiH nikada ne smije izblijediti

Ministar Isak: Sjećanje na naše šehide, najbolje sinove BiH nikada ne smije izblijediti

Posjetom centralnom šehidskom spomen obilježju i polaganjem cvijeća na mezaristanu Prašnice u Zenici je danas obilježen Dan šehida. Ministar za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline Arnel Isak, zajedno sa saradnicima i članovima NES BiH Zenica prisustvovao je obilježavanju ovog značajnog datuma, kada se svi Bosanci i Hercegovci prisjećaju najhrabrijih sinova svoje domovine, čija žrtva je duboko utkana u temelje borbe za slobodnu, suverenu i nezavisnu BiH.

‘Na današnji dan svi, bez iznimke, moramo zastati i prisjetiti se najboljih sinova naše domovine. Onih koji su svoje živote položili u borbi za našu slobodu i onih čiju žrtvu nikada ne smijemo zaboraviti. Da bismo mi danas mogli slobodno da gradimo naše živote i državu kakvu želimo oni su dali najvrijednije poklone svojoj domovini i tog bismo trebali biti svjesni svakog trenutka dok koračamo ulicama Zenice i drugih bh. gradova koje su branili i časnom borbom odbranili naši očevi i braća, ali i majke i sestre. Sjećanje na njih nikada ne smije izblijediti, a to ćemo najbolje pokazati kroz svu pažnju koju smo dužni pokloniti porodicama šehida, koje moraju imati posebno mjesto u našem društvu’, kazao je ministar Isak tokom posjete mezaristanu Prašnice.

Podsjetimo, odlukom Rijaseta Islamske zajednice od 23. januara 1995. godine, u BiH je drugi dan Ramazanskog bajrama proglašen Danom šehida, kao dan sjećanja na sve one koji su dali živote braneći porodicu, čast, domovinu i vjeru.

Taj dan se obilježava obilaskom šehidskih mezarja, posjetama šehidskim porodicama, učenjem hatme za sve šehide i podsjećanjem na njihovu žrtvu.