Ministar Isak pružio podršku borbi za zaštićena područja prirode u ZDK-u, uskoro formiranje radnog tima

Ministar Isak pružio podršku borbi za zaštićena područja prirode u ZDK-u, uskoro formiranje radnog tima

Na osnovu sastanka, koji je u Uredu premijera ZDK-a Mirnesa Bašića održan 24. februara, ministar za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline ZDK-a Arnel Isak održao je ovog ponedjeljka sastanak sa predstavnicima Koalicije za zaštitu prirode ZDK-a.

U skladu sa težnjom Koalicije, na novom sastanku dogovoreno je formiranje radnog tima čiji će glavni zadatak biti priprema plana aktivnosti za uspostavljanje novih zaštićenih područja prirode u ZDK-u, tokom 2022. godine, čime se nastavlja aktivna borba za zaštitu najvrijednijih resursa u cijelom kantonu.

Ministar Isak pružio je punu podršku osnivanju ovakvog tijela, te istaknuo kako će ministarstvo na čijem je čelu tim ojačati sa nekoliko članova iz redova ministarstva, kako bi najdirektnije učestvovali u borbi za zaštićena područja prirode.

“Imate moju punu podršku u borbi za zaštićena područja prirode u našem kantonu, jer to je velika šansa za razvoj naših najvećih potencijala. Mi u ZDK-u, trenutno, nemamo mnogo izletišta na kojim građani mogu uživati, a s radom ove grupe sve ćemo gradove i općine u kantonu primorati da krenu ulagati u zaštićena područja prirode. To je odlična prilika za razvoj turizma, ali i brojnih drugih potencijala našeg kantona. Volio bih kada bismo u ovoj godini pripremili glavne materijale, koje bismo uputili pred Vladu i Skupštinu ZDK-a, čime bi borba da zaštićena područja zažive počela i u institucijama kantona”, kazao je ministar Isak na sastanku.

Članovi Koalicije, koju čine Sportsko i naučno istraživački klub Atom Zavidovići, Planinarsko društvo Vis Žepče, UG Eko forum Zenica, Udruženje Eko Tvrtkovac Zenica, UG Fojničani Maglaj i Udruga Eko turist Vareš istaknuli su zadovoljstvo ovakvim razvojem situacije. Dodali su kako je to bitka za opće dobro, u kojoj svi moraju dati svoj doprinos, te pozdravili činjenicu da je ministar Isak prvi koji je prepoznao važnost ove borbe i postao prvi ministar, od mnogih u ranijem periodu, koji je podržao razvoj ovog projekta.

Uz dogovor o formiranju radne grupe, date su i neke smjernice na osnovu kojih bi grupa trebala funkcionirati, među kojima su rad na saradnji sa lokalnim zajednicama u pogledu definiranja njihovih interesa za zaštićena područja, te priprema dokumenata potrebnih za proglašavanje zaštićenih područja prirode. Inicijalni prijedlog Koalicije jeste da se u ZDK-u formira pet novih zaštićenih područja, i to: Područje prirode Babina-Trvtkovac u Zenici, Matinski vis u općini Žepče, Mokra Megara u općini Maglaj, Zvijezda u općini Vareš i Orlja u općini Olovo.

Sastanku je prisustvovala i predstavnica WWF-a (Svjetskog fonda za prirodu), koji je također pružio podršku ovom projektu, a učesnici su istaknuli i zainteresiranost stranih abasada u BiH za ovaj projekt, što dovoljno govori o važnosti projekta za najširu zajednicu.

Izvor: FB/Arnel Isak