Ministar Isak prisustvovao svečanoj primopredaji komandne dužnosti EUFOR-a (FOTO)

Ministar Isak prisustvovao svečanoj primopredaji komandne dužnosti EUFOR-a (FOTO)

Federalni ministar unutrašnjih poslova Ramo Isak prisustvovao je danas svečanoj primopredaji komandne dužnosti EUFOR-a upriličenoj u bazi ‘Butmir’.

Na ceremoniji je novi komandant EUFOR-a generalmajor László Sticz iz Oružanih snaga Mađarske (Magyar Honvédség) zvanično obilježio primopredaju komandne dužnosti zajedno sa dosadašnjim komandantom EUFOR-a generalmajorom Helmutom Habermayerom iz Austrijske vojske (Österreichisches Bundesheer).

Ministar Isak čestitao je generalmajoru iz Oružanih snaga Mađarske László Sticz preuzimanje komandne dužnosti te se zahvalio na podršci koju EUFOR kontinuirano pruža u održavanju sigurnog i stabilnog okruženja u Bosni i Hercegovini.

Svečanom primopredajom predsjedavao je generalpukovnik Hubert Cottereau operativni komandant za operaciju ‘Althea’ u Bosni i Hercegovini.

Mađarski general Sticz preuzima komandnu dužnost nad misijom EUFOR-a nakon što je na toj poziciji od 2009. godine angažirano 11 generala iz Austrije. Prije toga, komandnu odgovornost nad misijom EUFOR-a imale su Velika Britanija, Italija, Španija i Njemačka.