Ministar Isak prisustvovao otvorenju 27. Evroazijskog ekonomskog samita

Ministar Isak prisustvovao otvorenju 27. Evroazijskog ekonomskog samita

Federalni ministar unutrašnjih poslova Ramo Isak danas je učestvovao na panelu kojim je zvanično otvoren 27. Evroazijski ekonomski samit pod nazivom „Od krize do stabilnosti, izgradnje inkluzivnog svijeta“.

Ministar Isak uputio je iskrene čestitke organizatoru na uspješnoj organizaciji samita i naglasio da Bosnu i Hercegovinu i Republiku Tursku povezuju iskreni i prijateljski odnosi.

Samit se održava u Istanbulu u organizaciji Fondacije Marmara Group (MGV) i traje od 21. do 22. februara. 2024.godine.

Samit je posvećen rješavanju najizazovnijih pitanja sa kojima se suočava globalna zajednica. Neke od tema koje su zastupljene su: opća ekonomska pitanja, klimatska kriza, pitanje životne sredine i energetike zatim temeljna ljudska prava i pitanja iz oblasti demokratije.

Također na samitu će se razmatrati i pitanja uloge i značaja saradnje u oblasti nedozvoljene trgovine drogom, trgovine ljudima i ljudskim organima o borbi protiv krijumčarenja oružja kao i o zaštiti istorijskih i arheoloških artefakata te i plemenitih metala.
Planirana je i specijalna sjednica Održivo upravljanje vodama u znak sjećanja na Nj.E. Süleymana Demirela povodom 100. godišnjice njegovog rođenja.

Samit je ugostito preko 300 političara, diplomata, akademika, predstavnika vjerskih institucija te poduzetnika iz više od 40 zemalja, uključujući bivše predsjednike iz 20 zemalja.