Ministar Isak posjetio Zavidoviće: Puna podrška svim razvojnim projektima, nastavit ćemo ulagati u cestovnu infrastrukturu i zaštitu okoline

Ministar Isak posjetio Zavidoviće: Puna podrška svim razvojnim projektima, nastavit ćemo ulagati u cestovnu infrastrukturu i zaštitu okoline

Ministar za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline u Vladi ZDK-a Arnel Isak posjetio je ovog utorka Zavidoviće. Riječ je o gradu sa kojim ministarstvo, na čijem je čelu ministar Isak, ostvaruje odličnu saradnju već dugi niz godina, a prilikom ove posjete najavljeni su i novi projekti u Zavidovićima koji dobijaju podršku resornog ministarstva.

Domaćin delegacije ministra Isaka bio je gradonačelnik Hašim Mujanović, koji je ministra upoznao sa aktuelnim projektima iz oblasti cestogradnje, prostorno-planskog uređenja i zaštite okoline u ovom gradu. Posebno su istaknuti najavljeni projekti izgradnje kružnog toka, sanacije asfaltnog zastora na regionalnim cestama na području ove općine, te posljednje faze projekta izgradnje pretovarne stanice za otpad sa svom pratećom opremom.

„Mi smo velika općina, sa više od 380 kilometara puteva i u njihovom održavanju nam dobro dođe svaka pomoć, a najveću pomoć dobijamo upravo od ministarstva na čijem je čelu ministar Isak. Tokom ove posjete ja sam informisao resornog ministra o potrebama samog grada Zavidovići, o svemu što je u nadležnosti ovog ministarstva i dobio sam čvrsta uvjerenja i garancije da će ministar Isak dati sve od sebe da izgradimo kružni tok i uredimo putnu infrastrukturu u slivu rijeke Gostović. S obzirom na to da je ministar i do sada održavao obećanja i datu riječ, ja ne sumnjam da će i ova godina biti uspješna za grad i građane Zavidovića“, kazao je gradonačelnik Zavidovića Hašim Mujanović.

Pored razgovora sa gradonačelnikom Mujanovićem, ministar Isak posjetio je i Javno komunalno preduzeće Radnik, u kojem se privode kraju radovi na izgradnji i opremanju pretovarne stanice za otpad. Direktor ovog preduzeća Amer Halilović upoznao je posjetitelje sa aktuelnom nabavkom novog kamiona za pretovarnu stanicu, ali i sa nabavkom 2.500 kanti za otpad koje će biti podijeljene građanima, što je i posljednja faza projekta prikupljanja i odvoza otpada na području Zavidovića. Tim će, nadaju se, biti riješena većina problema u vezi sa otpadom, ali i problemi divljih deponija u ovom gradu.

Ministar Isak je istaknuo zadovoljstvo aktivnostima koje lokalna administracija provodi u Zavidovićima, iskazavši i podršku svim naporima za poboljšanje života građana u ovom gradu.

„Opredijelio sam se da, za razliku od mojih prethodnika, više budem na terenu nego u kancelariji. Tokom prošle posjete Zavidovićima istaknuo sam zadovoljstvo izgradnjom pretovarne stanice, a ovog puta smo došli na završetak druge faze projekta. Mi već dugi niz godina imamo dobru saradnju sa svim komunalnim preduzećima u ZDK, ali posebno moram istaknuti saradnju sa JKP Radnik i sa gradonačelnikom Mujanovićem. Zahvaljujući njihovom predanom radu Zavidovići su, zasluženo, dobili status grada, a i ovaj projekat pretovarne stanice, koja je jedina ovakva u ZDK, pokazuje njihov trud i rad u korist građana.

Kao ministarstvo dobijamo pozive od mnogih lokalnih zajednica ali, za razliku od Zavidovića, mnogo je gradova i općina čiji čelnici su uspavani i ne razmišljaju o napretku. Primjer je jedna Zenica, koja je posljednjih šest godina uspavana, a ima tu i drugih pojedinaca koji spavaju i ne idu u rješavanje problema. Projektima, kakve vidimo u Zavidovićima, mi investiramo novac građana i ja ću svaki put ispratiti do kraja realizaciju ovih projekata. Moj zadatak je da branim interese građana, čijim novcem se finansiraju svi ovi projekti i dok je tako trudit ću se da građani tačno saznaju gdje njihov novac odlazi, u šta se investira i da li oni imaju određene koristi od toga“, zaključio je ministar Isak.

FB/Arnel Isak