Milion KM za program zapošljavanja i samozapošljavanja boračke populacije u ZDK

Milion KM za program zapošljavanja i samozapošljavanja boračke populacije u ZDK

Na današnjoj sjednici Vlade Zeničko-dobojskog kantona usvojena su dva programa Ministarstva za boračka pitanja Zeničko-dobojskog kantona – Program poticaja zapošljavanja i Program poticaja samozapošljavanja pripadnika branilačke populacije u ukupnom opredijeljenom iznosu od 1.000.000,00 KM. Radi se o programima koje Ministarstvo za boračka pitanja provodi već dugi niz godina i koji su se pokazali veoma uspješnim.

-Akcenat je na demobiliziranim braniocima koji imaju najmanje 24 mjeseca ratnog staža i ratnim vojnim invalidima, dalje na djeci šehida do 35 godine života, djeci umrlih ratnih vojnih invalida do 30 godine života te djeci umrlih demobiliziranih branilaca do 30 godine života. Novina u ovim programima u odnosu na predhodne godine jeste da su ove godine u programe uključeni demobilizirani branioci sa najmanje 12 mjeseci učešća u ratu te djeca živih demobiliziranih branilaca do 25 navršenih godina, referišući se na usvojeni Zakon o pravima demobiliziranih branilaca Federacije Bosne i Hercegovine – ističe resorni ministar Fahrudin Čolaković.

Program samozapošljavanja podijeljen je na dvije varijante, i to “Prvi biznis” i “Biznis plus”. “Prvi biznis” podrazumijeva otvaranje nove firme gdje Ministarstvo za boračka pitanja subvencionira korisnika u iznosu od 8.000,00 KM, dok “Biznis plus” podrazumijeva podršku firmama koje su otvorene preko Ministarstva za boračka pitanja u predhodnom periodu u slučaju da su zaposlili novog radnika ili kada je otvoreni biznis uspješan i perspektivan u poslovanju.

Što se tiče Programa zapošljavanja pripadnika branilačke populacije, odnosi se na sve pripadnike branilačke populacije koje nađu poslodavca u vrijeme otvorenog javnog poziva gdje Ministarstvo subvencionira zapošljavanje u iznosu od 8.400,00 KM, ukoliko se radi o osobi visoke stručne spreme, a 7.200,00 KM ukoliko se radi o osobi koja nema visoku stručnu spremu.

Ministarstvo će u narednom periodu pripremiti javni poziv koji će dostaviti gradskim/općinskim službama na dalje postupanje.

Press služba ZDK