Mehta: Siguran sam da Vlada FBiH neće ostaviti “ArcelorMittal” Zenica bez električne energije

Mehta: Siguran sam da Vlada FBiH neće ostaviti “ArcelorMittal” Zenica bez električne energije

Kompanija “ArcelorMittal” Zenica uvjerena je kako će u pregovorima s Vladom Federacije Bosne i Hercegovine narednih dana ipak iznaći rješenje te da će i ove godine biti snabdjeveni dovoljnim količinama električne energije za svoje potrebe – kazao je u obraćanju novinarima večeras u Sarajevu generalni direktor te kompanije Nikhil Mehta.

Uprkos tome što su iz Javnog preduzeća Elektroprivreda BiH saopćili kako ih nisu mogli čekati te da su na tržištu prodali količine energije koje su bili rezervisali za tu kompaniju, Mehta je uvjeren kako Vlada FBiH neće dozvoliti za AMZ ostane bez električne energije od 1. marta.

Njihove su potrebe, dodao je, nešto manje nego proteklih godina, jer imaju kapacitete za proizvodnju 100.000 MW iz vlastitih turbina, dok bi im EPBiH trebala isporučiti oko 400.000 MW.

-Trenutno smo u situaciji gdje još uvijek nismo dobili ugovor za isporuku električne energije za 2022. godinu, ali smo u pregovorima sa EPBiH.

Zatražili smo, po tom pitanju, i podršku Vlade FBiH pa uskoro očekujemo pozitivne promjene. Vjerujem da ćemo naredne sedmice imati više informacija- kazao je Mehta.

Siguran je, dodao je, da će Vlada FBiH pozitivno odgovoriti na njihove zahtjeve te da će pružiti podršku AMZ-u, kao što je to, podvukao je, radila i do sada.

-Mislim da nema razloga da se to ne desi, jer to je velika stvar. Ozbiljno vjerujem da svi razumiju situaciju te da to i Vlada FBiH veoma dobro razumije. Tako da je samo pitanje vremena kada ćemo postići dogovor- smatra Mehta.

Objasnio je kako su ponudu, s novim, višim cijenama dobili u oktobru te su tokom novembra od JP EPBiH dobili odgovor kako im novu ponudu za ugovor ne mogu dati dok se po pitanju cijene ne izjasni Vlada FBiH.

Kako je odluka, napomenuo je, donesena 30. decembra prošle godine, odmah su zatražili i novu ponudu.

-Čekali smo na ponudu i ugovor po novom zakonu. Ali nam je jasno, svima je jasno, da smo željeli imati ugovor s EPBiH. Mi smo uvijek bili kupac EPBiH i nemamo drugu opciju- podvlači Mehta.

Ugovor koji su dobili pred kraj prošle godine, napomenuo je, nisu potpisali jer je u toku bio “proces donošenja odluke bio u toku te da je o tome raspravljao i Parlament FBiH”. Čak je, istakao je, EPBiH isticala da čeka odluku Vlade FBiH. Zato je, kazao je, veoma čudno da je EPBiH objavila da je prodala električnu energiju koju su bili rezervisali za AMZ.

-Jasno su znali da ćemo mi biti njihov kupac. Zato sam iznenađen. Na ovom nivou, kada znate da imate najvećeg kupca, koji uzima 400.000 MW električne energije, a uopšte ne diskutujete s tim kupcem te ako je tačno to što ste kazali, ne znam kako su to mogli odlučiti.

Nije bilo nijedne naznake da nas oni čekaju. Mi takve informacije nismo imali. Cijelo smo vrijeme pregovarali. Nisu nas morali čekati. Svi smo čekali odluku Vlade FBiH, o tome kakva će biti cijena. Inače, uvijek sklapamo ugovore krajem decembra- kazao je Mehta.

AMZ je, kao i drugi privredni subjekti, bio spreman pristati na 20-postotno povećanje cijene električne energije za ovu godinu.

– Iskreno, nemam ideju koliko će biti povećanje cijene po novom ugovoru za nas. Vjerujemo da će se prema nama, kao i prema drugima, ponašati pošteno. To je moje uvjerenje- kazao je Mehta.

Na konstataciju novinara kako je ugašena i kompanija “Aluminij” Mostar, Mehta je istakao kako se ne mogu na isti način promatrati ta kompanija i AMZ, koja redovno izvršava sve svoje obaveze- kako prema zaposlenim, tako i prema dobavljačima, državi za doprinose…

Kompanija direktno, napomenuo je, zapošljava 2.300 ljudi u Zenici, još 400 radnika angažirano je na izvođenju radova iz drugih kompanija, a 800-900 radnika zaposleno je i u Rudniku željezne rude Prijedor. Ukupno, naveo je, AMZ veže za sebe brojne kompanije i oko 12.000 radnika.

Izvor: fena.ba