Mašinski fakultet UNZE ugostio 24 ekipe na Državnom prvenstvu u robotici

Mašinski fakultet UNZE ugostio 24 ekipe na Državnom prvenstvu u robotici

Mašinski fakultet Univerziteta u Zenici, zajedno sa domaćim i stranim partnerima, danas je u Gradskoj areni “Husejin Smajlović” domaćin Državnog prvenstva u robotici za osnovce i srednjoškolce – Zenica 2023.

Pobjednici sa tog nacionalnog takmičenja predstavljate će Bosnu i Hercegovinu na Svjetskoj olimpijadi u Panami, koja će biti održana u novembru ove godine.

Učesnike i goste pozdravila je i premijerka Vlade Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) Amra Mehmedić koja je izrazila ponos i sreću, jer je “svjesna važnosti ovog događaja za našu zemlju”, ali i za naše mlade ljude.

– Robotika, kao disciplina koja spaja tehnoligiju, inžinjering i kreativnost, postaje sve važnija u današnjem svijetu. U eri brzog tehnološkog napretka, obrazovanje u robotici postaje neophodno za pripremu mladih ljudi za izazove s kojima će se suočiti u budućnosti.

Ova vrsta takmičenja, ne samo da razvija vještine programiranja i rada s robotima, potiče i kritičko razmišljanje, timski rad i rješavanje problema – poručila je Mehmedić.

Ona je učesnicima poželjela uspjeh te da njihova “kreativnost i talent zasjaju na ovom prvenstvu” te da ih ovo takmičenje nadahne da sanjaju velike snove i ostavrenju “ciljeva koji će oblikovati našu budućnost”.    

Koordinator ovog takmičenja za BiH prof. dr. Malik Čabaravdić napomenuo je kako je na prošlogodišnjem takmičenju u njemačkom Dortmundu ekipa “STEM Junior” iz Tuzle osvojila 8. mjesto, u konkurenciji 90 ekipa.

– UNZE je po treći put suorganizator Olimpijade u robotici za BiH, u saradnji sa Univerzitetom EDUTUS iz Budimpešte (Mađarska), uz podršku Grada Zenica i Vlade Zeničko-dobojskog kantona. U odnosu na prošlu godinu, kada je bilo prijavljeno 18, ove godine imamo prijavljene 24 ekipe, što jasno ukazuje da postoji opravdan interes da se ovoj manifestaciji pridaje puno više pažnje.

Mladima želimo poručiti da se trebaju baviti jednom naučnom oblašću koja je budućnost za čitav svijet, a to je robotika. Mi, na UNZE, trebamo stvarati pretpostavke da djeca mogu studirati studijski program robotike, da mogu studirati studijski program elektrotehnike i na takav način jačati našu adakemsku zajednicu i stvarati potencijal za razvoj BiH – poručio je rektor UNZE-a prof. dr. Jusuf Duraković.

Cilj je, dodao je, da se na ovom takmičenju pojave i ekipe iz entiteta Republika Srpska te da preraste i istinski bude državno takmičenje za cijelu BiH. Nada se, kaže, da će u dogledno vrijeme uspjeti i u tom cilju.

FENA