KUZIP: U martu i aprilu u ZDK-u 87 prekršajnih naloga zbog cijena osnovnih životnih namirnica i prodaje naftnih derivata

KUZIP: U martu i aprilu u ZDK-u 87 prekršajnih naloga zbog cijena osnovnih životnih namirnica i prodaje naftnih derivata

Kantonalna uprava za inspekcijske poslove Zeničko-dobojskog kantona, tokom marta i aprila, izdala je 87 prekršajnih naloga zbog nezakonitosti u radu pravnih subjekata koji su kršili mjere u vezi s cijenama osnovnih životnih namirnica, ali i prodajom naftnih derivata. U ovoj godini potpisan je sporazum o saradnji s Upravom policije ZDK, a u pripremi je i sporazum s Poreznom upravom Federacije BiH i Kantonalnim uredom u Zenici. Pored saradnje s organima uprave, planirane su inspekcijske kontrole na otkrivanju, sprečavanju i sankcioniranju prekršaja za obavljane djelatnosti bez odobrenja nadležnog organa, radno angažiranje zaposlenika suprotno zakonu, obavljanje djelatnosti gdje postoji povećan rizik sigurnosti na radu i negativan utjecaj na okoliš, te posebna kontrola za subjekte koji su u prekršajnoj evidenciji registrirani kao ponavljači prekršaja.

Kantonalna uprava za inspekcijske poslove ZDK je od početka marta bila uključena u provođenje dvije odluke Federalne vlade koje se odnose na propisivanje mjera neposredne kontrole cijena, utvrđivanje maksimalne visine marže za osnovne životne namirnice, te za naftne derivate.

„Od početka marta izvršeno je 95 kontrola inspekcijskih nadzora pravnih subjekata koji obavljaju djelatnost trgovine i 12 subjekata koji obavljaju prodaju naftnih derivata. Izdato je 87 prekršajnih naloga zbog kršenja zakona, a maksimalno stojimo na raspolaganju da u okviru dozvoljenih zakonskih mogućnosti utičemo na to da cijene ostanu u zakonskim okvirima“, kaže Besim Spahić, direktor Kantonalne uprave za inspekcijske poslove ZDK.

Tokom protekle godine obavljeno je 13 hiljada i 600 inspekcijskih pregleda, te izrečeno skoro milion i 400 hiljada prekršajnih naloga, što je za skoro 500 hiljada maraka više nego u 2020.godine, a radi se o periodu u kojem je korona virus izazvala brojne probleme u svim sektorima.

Građani kažu da inspekcije trebaju da rade uz češće kontrole.

„Inspekcije trebaju raditi svoj posao, kaže jedna Zeničanka. Primjerice, cijena papirnih maramica svakodnevno raste, bile 1.05, pa 1.20, a juče 1.60KM. Zaista trebaju inspekcije raditi svoj posao, smatra penzionerka. Ovaj porast cijena je čudo jedno. Jutros je došlo do smanjenja cijena piletine. Bitno je da se za ljude u stanju socijalne potrebe osigura socijalna empatija“, kaže, među ostalim, jedan Zeničanin.

U proteklom periodu potpisan je sporazum o saradnji s Upravom policije ZDK.

„Kantonalna uprava za inspekcijske poslove ima dobru saradnju s Upravom policije ZDK, u dosadašnjem periodu imali smo više akcija koje smo provodili u saradnji s pripadnicima Uprave policije, a to se posebno odnosi na inspektore cestovnog prometa gdje je neophodna asistencija, i poštujemo rokove po pitanju same organizacije tog inspekcijskog nadzora u toj oblasti. Ovaj sporazum će doprinijeti boljoj saradnji po pitanju sprečavanja i borbe protiv korupcije i drugih pitanja bitnih za sam rad na terenu“, kaže Spahić.

U narednom periodu bit će otvorena posebna telefonska linija za prijavu svih nepravilnosti ili primjedbe na rad inspekcije ili inspektora, da bi se mogle poduzimati mjere za efikasniji rad.

Izvor: federalna.ba