KŠ ZDK: Epidemiološki parametri u padu, ali situacija i dalje nepovoljna

KŠ ZDK: Epidemiološki parametri u padu, ali situacija i dalje nepovoljna

Epidemiološka situacija u Zeničko-dobojskom kantonu je i dalje nepovoljna, iako su posljednje dvije sedmice značajno poboljšani svi epidemiološki parametri, zaključio je na današnjoj 117. sjednici Krizni štab Ministarstva zdravstva ZDK-a.

Prema podacima Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ), koju je razmatrao KŠ, u prethodnoj sedmici potvrđeno je 1.021 novih slučajeva virusa korona, što je osjetan pad u odnosu na 1.997 novooboljelih prije tri sedmice.

-Znatno manje su popunjeni i kapaciteti Kantonalne bolnice Zenica, gdje trenutno leži 46 oboljelih, kao i Opće bolnice Tešanj, gdje se liječi 16 pacijenata, a smanjen je i broj smrtnih ishoda. Prije dvije sedmice smo imali 45 smrtnih slučajeva, a prethodne sedmice taj broj je manji za 11 – rekao je ministar zdravstva i predsjednik KŠ dr. Adnan Jupić.

Naglasio je da bolji epidemiološki parametri ne smiju biti razlog za opuštanje i nepoštivanje mjera.

KŠ je analizirao rad timova za vakcinaciju, zaključivši da se eventualne poteškoće moraju prevazići kako bi vakcine, kojih ima dovoljno, bile dostupne građanima u svakom trenutku.

Jupić je najavio da će KŠ naredne sedmice predložiti Vladi ZDK-a da produži trenutne epidemiološke mjere, koje su bazirane na mjerama KŠ Federacije BiH, te da se nada da će se uskoro ići u popuštanje ovih mjera.

-Naglo širenje virusa i veliki broj oboljelih po meni je naznaka znatno mirnijeg procesa i nadam se da je ovo svjetlo na kraju tunela – rekao je ministar Jupić.

Press služba ZDK