Krizni štab ZDK predložio prolongiranje nastave još 7 dana, KBZ reducirala hladni operativni program

Krizni štab ZDK predložio prolongiranje nastave još 7 dana, KBZ reducirala hladni operativni program

Krizni štab (KŠ) Ministarstva zdravstva Zeničko-dobojskog kantona dao je preporuku da se početak drugog polugodišta u osnovnim i srednjim školama, zbog pogoršane epidemiološke situacije, prolongira za još sedam dana.

Ministar zdravstva i predsjednik KŠ dr. Adnan Jupić rekao je da je prethodna odluka o odgađanju nastave dala rezultate, ali da je broj novopotvrđenih slučajeva zaraze, koji za sedam dana prelazi 1.800, još uvijek jako visok.

-Pozitivno je da je nakon vrtoglavog rasta broja oboljelih koji smo imali, ove sedmice došlo do blagog pada, što ukazuje na to da bi se u budućem periodu krivulja trebala zaravniti, a broj zaraženih potom početi opadati – rekao je Jupić.

Naglasio je da je odgađanje nastave dobro i zbog ekstremno niskih temperatura, tako da će se i na ovaj način zaštititi zdravlje učenika i nastavnika.

Ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta Spahija Kozlić rekao je da će svim osnovnim i srednjim školama do sutra dostaviti instrukciju da se početak drugog polugodišta odgađa za još jednu sedmicu, tako da bi nastava trebala početi 7. februara.

-Istina je da postoji znatan broj nastavnog i drugog osoblja te učenika koji su pozitivni na korona virus i da iz tih razloga naprosto trebamo čuvati zdravlje naše djece i osoblja zaposlenog u osnovnim i srednjim školama. U okviru instrukcije koja će biti dostavljena školama, naći ćemo način na koji ćemo nadoknaditi izgubljene časove – rekao je Kozlić.

Krizni štab je ocijenio da je epidemiološka situacija nepovoljna, ali da oboljeli, kod kojih dominira soj virusa Omikron, uglavnom imaju blažu kliničku sliku.

Međutim, na hospitalizaciji u bolnicama u Zenici i Tešnju još uvijek se nalazi veliki broj oboljelih, a samo Kantonalna bolnica Zenica proteklih dana je na liječenje dnevno primala i do 20 oboljelih od virusa korona.

Dok raste broj hospitaliziranih, povećan je i broj zaraženog osoblja KBZ-a, zbog čega je ova ustanova bila prinuđena da privremeno reducira hladni operativni program.

-To znači da će se raditi samo hitne i neophodne operacije i akutni bolni sindromi, jer niko ne smije biti vitalno ugrožen. Za njih će naći načina da se to uradi. Također, nema redukcije u pružanju onkoloških i radioterapijskih usluga – rekao je direktor KBZ-a prof.dr. Rasim Skomorac.

KŠ je usvojio i prijedlog naredbi sa epidemiološkim mjerama koje će biti dostavljene na usvajanje Vladi ZDK-a, a novina u odnosu na dosadašnje mjere je da se površina za svakog gosta u ugostiteljskim objektima vraća sa 4 na 2 kvadratna metra, što se primjenjivalo tokom i nakon novogodišnjih praznika.

KŠ je riješio i pitanje nabavke, način davanja i tretiranja pacijenata lijekom Tocilizumab u KBZ-u i Općoj bolnici Tešanj, tako da će svi pacijenti kojima je lijek potreban, po procjeni ljekara, i dalje biti dostupan besplatno, a bolnice će troškove refundirati kod Zavoda zdravstvenog osiguranja ZDK-a.

Press služba ZDK

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *