Konačna odluka parlamentaraca: Kanton Sarajevo će dobijati manje novca od FBiH

Konačna odluka parlamentaraca: Kanton Sarajevo će dobijati manje novca od FBiH

Donesena je konačna odluka kojom će Kanton Sarajevo od Federacije Bosne i Hercegovine dobijati manje javnih prihoda, a kojom će ostali kantoni dobijati više javnih prihoda, tj. novca.

Tako je danas odlučio Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, i to usvajanjem izmjena Zakona o pripadnosti javnih prihoda. S obzirom na to da je Zastupnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine 24. januara usvojio ove izmjene, to znači da izmjene ovog zakona mogu stupiti na snagu.
U Domu naroda su izmjene usvojene uz 41 glas za, pet glasova protiv, dok su tri delegata bila suzdržana.

Kako je ranije izjavio jedan od predlagača izmjena, zastupnik vladajuće SDA u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine Salko Zildžić, ponder 2 za Kanton Sarajevo bi se sljedeće godine smanjio na 1,4, a godinu kasnije na 1,3. Naglasio je da bi se smanjenje zaustavilo na 1,3. Tvrdi da bi time Kanton Sarajevo prihodovao 86 miliona KM manje te da bi taj novac bio raspodijeljen po drugim kantonima.

Izmjene su predložili zastupnici, delegati i vladajućih i opozicionih stranaka. Osim Zildžića to su:

Ismet Osmanović (SDA);

Jasmin Duvnjak (SDA);

Samira Begić (SDA);

Rahim Gadžić (SDA);

Husein Rošić (SDA);

Edita Mazić (SDA);

Enver Jukanović (SDA);

Hamdija Abdić (SDA);

Zlatko Ercegović (SD);

Meliha Bijedić (SD);

Nedžad Šećić (SD);

Adin Huremović (SBB);

Mujo Hasić (SDP);

Slađan Ilić (SDP);

Ivo Tadić (HDZ);

Mirsad Čamdžić (NS).

Ranije su vlasti Kantona Sarajevo nekoliko puta poručile da su izmjene neprihvatljive, ocijenivši da će se negativno odraziti ne samo na ovaj kanton, nego na cijeli entitet. Predlagači izmjena Zakona o pripadnosti javnih prihoda i oni koji su ga podržali smatraju da je Kanton Sarajevo neopravdano dobijao više novca, a na štetu ostatka entiteta.

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je dala negativno mišljenje o izmjenama ovog zakona.

Izvor: klix.ba