Koga je sve gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović ilegalno snimao?

Koga je sve gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović ilegalno snimao?

Politička borba i rat koalicionih partnera u Zeničko-dobojskom kantonu, Fuada Kasumovića i njegove stranke BHI-KF i SDP-a , dostigla je novi vrhunac ovih dana nakon šokantne izjave Fuada Kasumovića o snimanju svih sastanaka u Kabinetu gradonačelnika u Gradskoj upravi Grada Zenica.

Napetosti između BHI-KF i SDP-a počele su krajem decembra 2022. godine, tačnije već desetak dana nakon formiranja vlasti u Zeničko-dobojskom kantonu. Od samog formiranja vlasti, trzavice između ovih partnera su se nagomilavale, uz Kasumovićevu kontroverznu odluku da se ne isplati jednokratna pomoć budžetskim radnicima u iznosu od 1080 KM.

Kasumoviću se spočitava i izbor trećeg Hrvata u Vladi ZDK, kao i imenovanje prvog savjetnika, a koji ima sumnjivu ratnu prošlost. Takođe, iz SDP-a ga optužuju da opstruira pregovore resornog ministarstva i Vlade sa Sindikatom obrazovanja, te da se protivi poboljšanju statusa radnika. Kasumović je takođe optužen za ucjene prema SDP-u, što će dovesti do njihovog izbacivanja iz prostorija u Zenici.

U posljednjem razvoju ove političke borbe, ministar unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona Benjamin Sinanović i izbor novog Komesara MUP-a postali su ključne tačke sukoba između ova dva politička tabora.

Kasumović je jučer, slučajno ili namjerno, iznio šokantnu tvrdnju da se svi sastanci u njegovom kabinetu u Gradskoj upravi Grada Zenica snimaju. Ova izjava izazvala je iznenađenje u javnosti i među mnogim gostima koji su prisustvovali sastancima u njegovom kabinetu, a nisu imali pojma o tome.

Da li Kasumović ima stvarni audio snimak sastanka sa ministrom Sinanovićem ili ne, ostaje da se vidi. Kasumović je putem Facebooka jučer prijetio da će objaviti sporni snimak na kojem se čuju psovke upućene od strane Kasumovića prema Sinanoviću.

Nevjerovatno je da je dio javnosti pozitivno reagovao na ovakve tvrdnje Kasumovića i pružio mu podršku. Tokom njegovog dosadašnjeg mandata od 7 godina, mnogi zvaničnici domaćih i međunarodnih institucija su bili gosti u njegovom kabinetu. Ovakva tvrdnja da su sastanci snimani podiže mnoga pitanja o privatnosti i etici.

Pitanje koje ostaje otvoreno jeste da li je Kasumović svjestan posljedica svojih izgovorenih tvrdnji i koliko će ovo uticati na njegov rad kao Gradonačelnika u narednom periodu. Takođe, pitanje koje se postavlja jeste da li će nadležne institucije poduzeti neke mjere u vezi s ovim ilegalnim snimanjem, kako bi zaštitile privatnost i integritet ljudi koji su prisustvovali tim sastancima.

Poznato je da je Kasumović čest gost u posljednje vrijeme u klupama Suda u Zenici zbog afere Zenicatrans, a u kojoj je uz Vahdeta Drinu među glavnim osumnjičenim zbog izazivanja namjernog stečaja u ovoj zeničkoj firmi, kao i prepisivanje Autobuske stanice na Grad Zenica.

Izvor: zenit.ba