Ko će još na “Crnu listu” SAD-a iz BiH?

Ko će još na “Crnu listu” SAD-a iz BiH?

Ko će još na “Crnu listu” – Posljednjih dana u domaćoj javnosti špekuliše se koja su to još imena na listi sankcija SAD-a iz BiH. Na proširenoj američkoj listi sankcija, osim Milorada Dodika, nalazi se i njegov savjetnik Milan Tegeltija. Osim njega, Amerikanci su na ‘Crnu listu’ stavili njegovu suprugu Tijanu, kao i doskorašnjeg formalnog, a od neki dan neformalnog predsjednika PDA stranke Mirsada Kukića.

State department je na stranici obrazložio odluku: “Tegeltija i Kukić su stavljeni na sankcije radi umiješanosti u značajnu korupciju. Ove oznake čine Tegeltiju i Kukića nepodobnim za ulazak u Sjedinjene Države. Njihovim djelovanjem narušena je vladavina prava, vjera javnosti u demokratske institucije i javne procese njihove vlasti, te mir i prosperitet za građane BiH. Oznake Kukića i Tegeltije date su u skladu sa članom 7031(c) Zakona o izdvajanjima za Stejt department, inostrane operacije i srodne programe”, navodi se na stranici State Departmenta.

Podsjetimo, nešto ranije sankcije su objavljene za Milorada Dodika i Alternativnoj televiziji iz Banja Luke zbog veza s Dodikom.

Sankcijama SAD se imovina pojedinaca na listi uglavnom blokira i američkim državljanima je zabranjeno da sarađuju sa njima.

Kako se navodi na internet stranici Ministarstva finansija SAD, listu pojedinaca i njihovih kompanija u određenim državama objavila je 8. decembra Kancelarija za kontrolu strane imovine (Office of Foreign Ašets Control).

Ova Kancelarija upravlja i sprovodi ekonomske i trgovinske sankcije zasnovane na ciljevima američke spoljne politike i nacionalne bezbjednosti protiv ciljanih stranih zemalja i režima, terorista, međunarodnih trgovaca narkoticima, onih koji su uključeni u aktivnosti koje se odnose na širenje oružja za masovno uništenje i drugim pretnjama nacionalnoj bezbjednosti, spoljnoj politici ili ekonomiji Sjedinjenih Država.

U narednom periodu bit će poznato još imena koji su pod sankcijama iz gore navedenih, ili drugih razloga. Ne tako davno Slobodna bosna je pisala o Fuadu Kasumoviću kao osobi čije ime se nalazi u određenim izvještajima američkih službi i to u vezi sa Iranom.

Prema dobro obaviještenim izvorima Kasumović je jedan od ozbiljnijih kandidata da se na “Crnoj listi” pridruži svom nekadašnjem stranačkom kolegi i prijatelju Mirsadu Kukiću.

>>Tekst iz Slobodne bosne<<

Izvor: glasno.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *