Ko će biti novi premijer ZDK-a – Mirnes Bašić (SDA) ili Ramo Isak (NES)?

Ko će biti novi premijer ZDK-a – Mirnes Bašić (SDA) ili Ramo Isak (NES)?

Iako je prošlo više od 10 dana otkako su u Bosni i Hercegovini provedeni Opći izbori, još uvijek nije jasno ko će u narednom periodu činiti vlast, kako na državnom i federalnom, tako i na kantonalnim nivoima.

Naime, sporo prebrojavanje glasova od strane biračkih odbora, ali i u samoj centrali CIK-a BiH u Sarajevu, stvara samo dodatnu nervozu kod glasača, dok istovremeno pojedini politički lideri minornih stranaka već uveliko mešetare kako bi se u narednom periodu domogli bilo kakve fotelje.

I dok se za državni i federalni nivo vodi višestruka bitka, u nekim kantonima je situacija ipak nešto jasnija, obzirom da je SDA još jednom ostvarila očekivanu dominaciju. Jedan od takvih kantona je svakako i Zeničko-dobojski, u kojem je prema riječima predsjednika KO SDA Miralema Galijaševića, ova stranka, kao apsolutni izborni pobjednik, već pokrenula konsultacije o formiranju nove kantonalne vlade, a sve s ciljem da što prije nastavi s pozitivnim procesima, koji su u ovom kantonu vođeni i u proteklom mandatu.

Upravo zbog toga je već sada sasvim izvjesno da će SDA i u narednom periodu nastaviti saradnju sa svojim dosadašnjim koalicionim partnerima, pogotovo jer je aktuelna Vlada ZDK-a u protekle tri i po godine na konkretnim primjerima pokazala da je daleko najuspješnija od svih koje su do sada formirane u ovom kantonu.

A naravno da su jedne od najbitnijih karika pomenute vlade bili i ministri koji dolaze iz Narodnog evropskog saveza (NES), dok je i predsjednik Regionalnog odbora NES-a, doc. dr. Ramo Isak, svojim angažmanom kao zastupnik u Skupštini ZDK-a, ali i u Domu naroda Parlamenta FBiH, u velikoj mjeri doprinio napretku i stabilizaciji Zeničko-dobojskog kantona.

Shodno tome, logično je da se u posljednje vrijeme upravo gosp. Ramo Isak sve više spominje kao jedno od najboljih rješenja za poziciju kantonalnog premijera, dok s druge strane i ostanak na poziciji aktuelnog premijera Mirnesa Bašića iz SDA, sasvim sigurno ne bi bio ništa lošije rješenje za građane ZDK-a, tako da slobodno možemo reći da se oni u ovom trenutku nalaze na „slatkim mukama“.

A upravo su građani Zeničko-dobojskog kantona svojim glasovima omogućili buduće strukturiranje vlasti u kantonu, i to na na način koji će omogućiti stabilno i efektivno funkcioniranje vlasti u narednom četverogodišnjem mandatu.

U konačnici možemo istaći da nam predstoji izuzetno važna odluka koja će temeljno opredijeliti buduću razvojnu i održivu politiku ZDK-a, a to je da li za premijera izabrati kandidata koji će omogućiti kontinuitet rezultata Vlade na dostignutom nivou razvojnih projekata, ili osobu koja će uz sve navedeno, svojim stručnim i autoritativnim djelovanjem osigurati stabilnost vlasti koja se bude uspostavila, te ravnopravnu raspodjelu sredstava na nivou Federacije BiH, u kojem ZDK mora obezbijediti kontinuirani priliv pravednog dijela koji mu i pripada.