Kasumoviću ništa nije sveto u borbi za opstanak na vlasti: Lažna nada za časne zeničke rudare!

Kasumoviću ništa nije sveto u borbi za opstanak na vlasti: Lažna nada za časne zeničke rudare!

Posrnulom gradonačelniku Zenice, Fuadu Kasumoviću u borbi za opstanak na vlasti ništa nije sveto, pa ni časni zenički rudari koje je iskoristio u svom predizbornom populizmu. Naime, Kasumović je nedavno u javnost izašao s informacijom da je navodno spreman da oprosti 2,6 milijuna KM duga RMU „Zenica“, a po osnovu zateznih kamata iz sudskih izvršnih postupaka u sporu Grada Zenica protiv Rudnika za KAMATU na odavno uplaćeni dug za korištenje gradskog građevinskog zemljišta, uz uvjet da Elektroprivreda BiH, kao vladajuće društvo koncerna rudnika FBiH, iznos duga za kamatu isplati zeničkim rudarima u vrijednosti po 4.500 KM.

Naravno da je svima odmah bilo jasno da se ovdje radi o još jednom klasičnom populističkom potezu aktuelnog zeničkog gradonačelnika, koji pod plaštom unaprijed režirane zabrinutosti za rudare, na ovaj način ustvari samo želi da priskrbi sebi i svojoj stranci nove političke poene u predizbornom periodu, što su svakako prepoznali i u Elektroprivredi BiH.

Naime, iz ovog preduzeća su se nedavno oglasili saopćenjem pod naslovom “Kasumovićev populizam s lošom matematikom”, jer za iznos koji Kasumović navodi, s obzirom na broj uposlenih u RMU Zenica, ne bi bilo dovoljno ni 7,5 milijuna KM, što je znatno više od iznosa duga za kamatu koji je, da ima iskrene namjere, Kasumović, odnosno Gradska uprava koju je privatizirao, odavno trebao otpisati, kao i kamatu ostalim pravnim i fizičkim licima koji su platili dugovanja po raznim osnovama Gradu.

Kasumović je nakon što su ga iz EP BiH razmontirali činjenicama otišao i korak dalje, počeo je da radi ono što najbolje zna – da dijeli zeničke rudare. Kazao je da misli samo na one koji silaze u jame, da se njima isplati, duboko diskriminirajući pola uposlenika RMU Zenica. Fuade Kasumoviću, moraš da znaš da su uposlenici RMU Zenica koji rade “lakše” poslove izvan jame invalidi rada, koji su svoje zdravlje ostavili radeći teške poslove komorata u jamama i Fuade Kasumoviću niko, pa ni ti, nećeš te ljude diskriminirati i zavađati s njihovim kolegama. Sram te bilo!!!

Važno je na kraju još jednom naglasiti da se dug od 2,6 milijuna KM odnosi na KAMATU za glavnicu duga kojeg je RMU Zenica, uprkos brojnim problemima u poslovanju, uspio u cjelosti izmiriti i nakon toga je na vrijeme podnesen zahtjev za otpis kamata za uplaćena dugovanja. Privatizirana Gradska uprava kojom suvereno vlada Fuad Kasumović tom zahtjevu RMU Zenica nikad nije udovoljila, iako je u međuvremenu udovoljeno brojnim identičnim zahtjevima pravnih i fizičkih lica, koja su po raznim osnovama imali dugovanja prema Gradskoj upravi Zenica.

Da je Fuad Kasumović iskren kao što se lažno pretvara, po zahtjevu RMU Zenica postupio bi zakonito i, kao i u svim ostalim slučajevima, otpisao kamatu i tako pomogao zeničkim rudarima koje u posljednje vrijeme drsko zloupotrebljava u svojoj prljavoj političkoj kampanji.