Kasumovićeva kriminalna hobotnica, osim u zapošljavanju, prednjači i u pogodovanju probranim firmama!

Kasumovićeva kriminalna hobotnica, osim u zapošljavanju, prednjači i u pogodovanju probranim firmama!

Nedavno je u javnost dospjela šema zapošljavanja u Gradskoj upravi i javnim preduzećima u Zenici koja je obuhvatila tek polovicu imena koje je Kasumović i njegovi najbliži saradnici, a neki od njih zajedno sa njim osumnjičenici za organizovano kriminalno djelovanje, uhljebili u Gradsoj upravi Zenica, ili nekom od javnih preduzeća.

No, za najbliže saradnike Fuada Kasumovića nije bilo dovoljno da zaposle članove bliže i dalje rodbine, nego su putem svojih firmi bili, vrlo vjerovatno, privilegovani u nabavkama Gradske upraev Zenica i zeničkih javnih preduzeća tako da su i kroz te privilegije stekli dodatnu finansijsku korist. Ovdje moramo izdvojiti jedan očit primjer, Vahdet Drino, čovjek od najužeg Kasumovićevog povjerenja i čovjek kojem zenički gradonačelnik povjerava sve važne zadatke. Zbog toga je uz Kasumovića u vrhu liste osumničenih za organizovani kriminal u Zenicatransu. Vijernost se i naplačuje, tako je vijerni vojnik Drino zaposlio značajan broj članova familije….i još neke njemu bitne osobe, ali je i njegova firma VISION d.o.o. Zenica u proteklih 5 godina ostvarila značajne poslove sa Gradskom upravom Zenica, javnim preduzećima kojima upravlja Grad ali i, što je posebno zanimljivo i indikativno, poslovao je Vahdet Drino i sa JU Zavod za medicinu rada i sportsku medicinu ZDK dok je tamo direktorica bila supruga Fuada Kasumovića, Mersija Kasumovića. Previše slučajnosti, nema šta.

U slikama koje ćemo prikazati tek je dio postupaka nabavke koji su svima javno dostupni i iz kojih se sve lako može povezati. Ovo je tek dio, uskoro malo i poslova koji su išli “ispod radara”…kao i drugih firmi koje su zahvaljujući bliskosti i poslušnosti lokalnom režimu ostvarile milionske promete u proteklih pet godina…

Izvor: glasno.ba