Kasumović umjesto da odgovori na poziv za debatu, ponovno napao institucije ZDK

Kasumović umjesto da odgovori na poziv za debatu, ponovno napao institucije ZDK

Nakon što smo sinoć objavili obraćanje zastupnika u Skupštini ZDK i delegata u Domu naroda FBiH, dr.sc. Rame Isaka koji poziva gradonačelnika Zenice, Fuada Kasumovića na javnu TV debatu kako bi javno i otvoreno razgovarali o politički aktuelnim temama, na svojoj facebook stranici oglasio se i gradonačelnik Fuad Kasumović koji je umjesto da odgovori na poziv nastavio napad na institucije Zeničko-dobojskog kantona.

U video obraćanju koje je objavio na svojoj Facebook stranici Ramo Isak pozvao je gradonačelnika da, zbog optužbi koje iznosi već nekoliko mjeseci, organizira javnu debatu na RTV Zenica, gdje bi se suočili u argumentiranoj raspravi. Isak je istaknuo da u ovoj debati treba da suoče mišljenja o urađenim projektima i pozvao Kasumovića da se konačno suoči s istinom, posebno u vezi sa slučajem navodnih nemoralnih ponuda, za koje zenički gradonačelnik tvrdi da ih je dobio tokom boravka u pritvoru.

Koliko Kasumovića bole takvi pozivi na javno i transparentno djelovanje, najbolje govori njegova reakcija u kojoj je, umjesto da se suoči s istinom, ponovo počeo s napadima na institucije Zeničko-dobojskog kantona da li zbog straha ili zbog ličnog shvatanja da bi mogao i krivično odgovarati ukoliko se ispostavi da je lagao o cijelom slučaju, ostaje da vidimo u budućnosti.

Ali ono što će sigurno građani zapamtiti jeste to sakrivanje iza optuživanja drugih, dok zapravo istražni organi istražuju upravo rad zeničkog gradonačelnika, kojem se na teret stavlja već nekoliko krivičnih djela, među kojim su: organizirani kriminal, zloupotreba položaja ili ovlaštenja, nanošenje štete vjerovnicima, izazivanje stečaja i nesavjestan rad u službi. Upravo da bi skrenuo pažnju javnosti sa slučaja Zenicatrans, Kasumović se služi dobro poznatom matricom u kojoj se brani optužujući druge da su kriminalci, glumeći kao da nije prije samo nekoliko sedmica boravio iza rešetaka, u pritvoru, prema zahtjevu Tužilaštva ZDK.

I dok zapravo njega istražuju zvanični istražni organi naše države, Kasumović iz svojih „zeničkih dvora“ glumi kadiju i redom optužuje sve da su kriminalci. Tako je za njega i MUP ZDK kriminalna organizacija, a svi oni koji su imali veze sa njegovim pritvaranjem zbog sumnji da je počinio krivična djela za njega su kriminalci. Ne preostaje nam ništa drugo nego da pitamo kada je to izvršna vlast u Zenici postala sudska vlast, kada se gradonačelnik pretvorio u sudiju i kako je uspio da zamijeni teze i da on optužuje one koji su podigli optužnicu protiv njega?

Vjerovatno će najbolje sentenca iz romana Tvrđava, autora Meše Selimovića, odgovoriti na strahove Kasumovića i njegovu bojazan da se u TV duelu suoči s istinom o sebi:

‘Postoje tri velike strasti, alkohol, kocka i vlast. Od prve dvije se nekako može izliječiti, od treće nikako. Vlast je i najteži porok. Zbog nje se ubija, zbog nje se gine, zbog nje se gubi ljudski lik. Neodoljiva je kao čarobni kamen, jer pribavlja moć. Ona je duh iz Aladinove lampe, koji služi svakoj budali koja ga drži. Odvojeni, ne predstavljaju ništa; zajedno, kob su ovog svijeta. Poštene i mudre vlasti nema, jer je želja za moći bezgranična.

Čovjeka na vlasti podstiču kukavice, bodre laskavci, podržavaju lupeži, i njegova predstava o sebi uvijek je ljepša nego istina. Sve ljude smatra glupim, jer kriju pred njim svoje pravo mišljenje, a sebi prisvaja pravo da sve zna, i ljudi to prihvataju’.

Izvor: https://provjereno.ba/kasumovic-se-prepao-tv-debate-sa-ramom-isakom-ponovo-udario-po-institucijama-da-sakrije-strah/