Kasumović ide u zagrljaj s NES-om, a do jučer su mu bili kriminalna organizacija

Kasumović ide u zagrljaj s NES-om, a do jučer su mu bili kriminalna organizacija

Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović ključna je figura za formiranje nove vlasti na nivou Zeničko-dobojskog kantona. Buduća vlast koju će činiti šest stranaka danas bi trebala biti predstavljena javnosti.

Novu Vladu Zeničko-dobojskog kantona će formirati “BHI Kasumović Fuad”, NiP, SDP, DF, Naša stranka i NES. Ovo znači da u ZDK dolazi do potpune promjene vlasti jer će u opoziciju SDA, HDZ i SBiH.
Ono što je interesantno jeste da će stranka Fuada Kasumovića i NES zajedno biti u vlasti, a dobro je poznat animozitet koji vlada između ove dvije političke opcije. No, žestoka želja za vlašću i ideja “Osmorke” je očito prevagnula da se pređe preko svih teških optužbi i vrijeđanja.

“NES je kriminalna organizacija. Vjerojte meni”, rekao je Kasumović nebrojeno puta pred novinarima i bh. javnosti te govorio kako mu nisu jasni građani koji glasaju za NES.

“Birajte ih, ali ćete nastradati, neka vam hapse djecu ili vas. Od MUP-a ZDK su napravili kriminalnu organizaciju, koji bi trebao štititi građane”, rekao je na predizbornom skupu u Zavidovićima.

Najavljivao je i kako će među prioritetima nakon preuzimanja vlasti biti čišćenje “korumpiranog sudstva, tužilaštva u MUP-a”.

“I očistiti MUP ZDK kojim caruje A-SDA odnosno NES i prave od njega mafiju. Od MUP-a ZDK su napravili kriminalnu organizaciju, koji bi trebao štititi građane”, rekao je Kasumović.

Prema nacrtu sporazuma, premijerska funkcija će pripasti stranci “BHI – Fuad Kasumović”, a Narodu i pravdi ide funkcija predsjedavajućeg Skupštine ZDK.

Ministarstvo unutrašnjih poslova ZDK (MUP), zanimljivo, pripast će NES-u. Na to je pristao i Fuad Kasumović koji je, podsjetit ćemo, najavio “čišćenje MUP-a od NES-a” i koji je NES nazvao kriminalnom organizacijom.

Na Kasumovićeve optužbe prije dva mjeseca reagovao je predsjednik NES-a Nermin Ogrešević koji je izjavio:

“Ko o čemu, Fuad Kasumović o poštenju. Degutantno je postalo slušati ovo Kasumovićevo zaplitanje jezikom, gledati mutne oči i pitati se pod kolikim je danas gasom. Mi, definitivno, trebamo uvesti alkotest za sve zvaničnike. Posebno kad se obraćaju javnosti, da znamo kad počnu pričati sve ove gluposti koje slušamo jesu li pijani ili trijezni i mahniti”, izjavio je Ogrešević.

BHI Fuad Kasumović i NES čine grupaciju stranaka koje su podržale Denisa Bećirevića (SDP) za člana Predsjedništva BiH, a nakon izbora učestvuju u pregovorima za formiranje vlasti u okviru “Osmorke” na svim nivoima.

Istaknimo i da su pregovore koaliranju na kantonalnom nivou u Demokratskoj fronti vodili kantonalni odbori pa je tako i Goran Bulajić, budući zastupnik u Skupštini ZDK, uprkos lošem iskustvu rada s Kasumovićem u Gradskom vijeću Zenice od prije nekoliko godina, odlučio to zaboraviti te koalirati sa strankom koja se veže za prvog čovjeka Zenice.

Izvor: klix.ba