Kantonalna bolnica Zenica konačno može izvršiti upis vlasništva i zemljišta u krugu ustanove na svoje ime

Kantonalna bolnica Zenica konačno može izvršiti upis vlasništva i zemljišta u krugu ustanove na svoje ime

Okončan je višegodišnji spor u vezi s vlasništvom nad zemljištem i nekretnimama u krugu Kantonalne bolnice Zenica, vođen između te ustanove i Grada Zenica. Dok iz Gradske uprave i pravobranilaštva šute o odluci suda, iz Kantonalne bolnice najavljuju da konačna imovinsko-pravna presuda za njih znači deblokadu realizacije velikih projekata koji za cilj imaju podizanje kvaliteta zdravstvenih usluga za građane Zenice i Zeničkodobojskog kantona.

Kantonalni sud u Zenici donio je konačnu i pravosnažnu presudu kojom Kantonalna bolnica može izvršiti upis prava vlasništva nad zemljištem i nekretninama u krugu ustanove. Podsjećamo, nakon što je Gradska uprava Zenica nekretnine u bolničkom krugu upisala u zemljišne knjige kao imovinu Grada, Kantonalna bolnica pokrenula je tužbu. Općinski sud u Zenici tu je tužbu odbio da bi u nastavku sudskog procesa drugostepeni organ, Kantonalni sud u Zenici, presudio u korist Kantonalne bolnice.

“Svi pravni lijekovi koji su bili dostupni tuženom su iskorišteni. Ova odluka Kantonalnog suda, kao drugostepenog organa, je konačna i mi idemo u provođenje te odluke”, kaže pomoćnica direktora Kantonalne bolnice Zenic Lejla Beganović.

Provođenje odluke Kantonalnog suda znači upis zemljišta i nekretnina u krugu Kantonalne bolnice u korist najveće zdravstvene ustanove u ZDK, iz koje najavljuju ubrzanu realizaciju brojnih brojekata koji su u protekle četiri godine bili blokirani.

“Nadamo se da ćemo u predstojećem periodu raditi ubrzano na svim tim projektima na zadovoljstvo svih građana, prije svih građana Zenice jer oni su najviše trpili blokadom svih tih projekata kojima smo bili svjedoci u prethodnim godinama. Nažalost na njihovo se zdravlje to najviše odrazilo kao i na zdravlje ostalih građana kantona”, navodi direktor Kantonalne bolnice Zenica Rasim Skomorac.

Iz Kantonalne bolnice Zenica ističu da slijedi brža realizacija projekta energetske efikasnosti, odnosno totalne rekonstrukcije svih bolničkih objekata, kao i izuzetno značajnog projekta Interventne kardiologije koji je, nakon ugovora sa njemačkim partnerom, odavno trebao biti na usluzi građanima Zenice i kantona. Višegodišnji sudski spor znatno je usporio uspostavljanje ove, za pacijente životno važne usluge u najvećoj zdravstvenoj ustanovi u kantonu.

“Prisiljeni smo da svoje pacijente, koji imaju akutni infarkt srca, znači srčani udar da ih transportujemo u kliničke centre da bu tamo dobili što hitnije otvaranje krvnih žila i na taj način spašavanje srčanoga mišića, odnosno spašavanje života”, kaže načelnica Odjela interne medicine KBZ-a Belma Pojskić.

Njemački partner, zbog opstrukcija i višegodišnjeg sudskog spora, odustao je od projekta Interventna kardiologija i za sada nije poznato ko i na koji način će biti partner za ovu zdravstvenu uslugu Kantonalnoj bolnici Zenica. Koji su naredni koraci Gradske uprave Zenica, iz koje su godinama tvrdili da je zemljište u vlasništvu Grada, kada je riječ o odluci Kantonalnog suda nismo saznali, jer na naš zvaničan upit nisu odgovorili.

Izvor: BHRT