Kako se zapošljavalo u Gradskoj upravi i javnim preduzećima u Zenici

Kako se zapošljavalo u Gradskoj upravi i javnim preduzećima u Zenici

Gradonačelnik Zenice, osumnjičenik za organizirani kriminal, Fuad Kasumović posljednjih dana po ko zna koji put pokušava obmanuti zeničku javnost, a sve u cilju postizanja jeftinih političkih poena u nikad ranije započetoj kampanji, na način da sebe predstavi kao borca za prava građana, kao neko ko se tobože bori za obespravljene, ko se bori protiv korupcije i nepotizma…

U navedenim pokušajima grubo zloupotrebljava javni prostor i, što je još tragičnije, muku pojedinih građana Zenice. Krenut ćemo redom u raskrinkavanju populističkih nastupa milionera koji je svu imovinu stekao obnašajući funkcije u javnom sektoru, a kako, samo on to zna.

Kada je 10.11.2016. godine došao na posao kao novoizabrani gradonačelnik Zenice već u prvoj izjavi je brutalno slagao građane Zenice. Kazao je da će na posao dolaziti privatnim autombilom da bi nekoliko mjeseci kasnije, čim je proveo brzu procedure, kupio novog Passata od skoro 80.000 KM – naravno službenog, novcima građana Zenice, a nedugo zatim za malo manje budžetskog novca kupio je sebi i terensko vozilo marke Jeep koje mu služi za odlazak na seoske pijanke. Naravno za obe namjene ima vozače koji su zaposleni u Gradskoj upravi.

Dovezao je te 2016. godine Kasumović u svom automobilu i najbliže saradnike, a druga notorna laž izjavljena tog novembarskog dana je da će zaustaviti stranačka zapošljavanja. Ne da nije zaustavio, nego je na najgori mogući način zloupotrijebio svoj položaj i uticaj, te isti dan započeo maksimalno popunjavanje Gradske uprave, javnih preduzeća i ustanova kojima je Grad osnivač.

Prije nego krenemo nabrajati prve saradnike, vratimo se službenim vozilima i vozačima. Jedno od prvih upošljavanja bilo je upošljavanje Samira Mucića, odanog dugogodišnjeg pratioca Fuada Kasumovića kojeg je šef odmah udomio u Gradsku upravu.

Kako smo i kazali zapošljavanje podobnih i odanih krenulo je iste sekunde. Svi spomenuti od 2016. godine postali su zaposlenici Gradske uprave, a nekima od njih radna mjesta mijenjana su po željama svako malo tako da je Armin Mujkić, tvorac desetina lažnih profla, trenutno na funkciji pomoćnika načelnika za boračko-invalidsku zaštitu, Almira Baručija-Kapidžić je šefica Službe kabineta gradonačelnika, Subašić je zaposlen u toj istoj službi dok je Kenan Uzunović zaposlen u Službi za društvene djelatnosti.

Nedugo zatim i njihovi članovi porodica postali su zaposlenici Gradske uprave i javnih preduzeća. Tako je novopečena supruga Armina Mujkića, Elma Krehmić-Mujkić, dobila posao u JP Vodovod i kanalizacija, supruga Kenana Uzunovića, Amra Karić-Uzunović, zaposlena u JP Za održavanje sportskih objekata Zenica, brat Mirze Subašića zaposlen u Gradsku upravu, dok je Almira (što je za sada poznato) zaposlila brata u JP Zenica-gas, dok se zet zadovoljio uhljebljenjem u JP Grijanje Zenica.

“Pošteni” borac za pravdu Fuad Kasumović bio je velikodušan i prema ostalim članovima svog Izbornog štaba iz 2016. godine. Tako je odmah po preuzimanju poluga u javnim preduzećima u JP Vodovod i kanalizacija zaposlio Zekiju Topalović i Aidu Kasimović, dok je Ivu Vidak zaposlio u Gradsku upravu.

Nepotistička hobotnica Fuada Kasumovića tek je uzimala zamah u nemilosrdnom zapošljavanju i kadroviranju po Gradskoj upravi, javnim preduzećima i ustanovama. Sretan i, podrazumijeva se, podoban da se zaposli u Gradsku upravu bio je i Rešid Hadžić iz Željeznog Polja kod Žepča čija supruga je jedna od kućnih pomoćnica u Kasumovićevoj vili. Hadžić je brzo napredovao i “zavrijedio” šefovsko mjesto, a ovaj svršenik medrese i diplomirani kriminalist posebno je poznat u neuspjelim pokušajima kupovine zastupnika iz Skupštine ZDK.

U 2018. godini Kasumović ulazi u novu stranku, Nezavisni blok, te su odjednom i simpatizeri ove stranke postali “sposobni” i kvalitetni da svoje zaposlenje dobiju na gradskom budžetu. Bilo bi premalo prostora da se spomenu svi, a vrijedno je istaknuti da je Mia Pojskić kao članica i kandidatkinja NB-a ekspresno dobila posao u Gradskoj upravi, a posebno se iskazala kao članica komisija za naštimane konkurse. Za svoju vijernost nagrađena je i mjestom u NO Doma zdravlja Zenica, trenutno ustanovom važnijom od svih drugih u Zenici, iako se vodi istraga o mogućem trovanju Zeničana tehničkim kisikom u ovoj ustanovi.

Kada je Dom zdravlja u pitanju moramo napomenuti da je na čelo ove ustanove, čim su se stekli minimalni uvjeti, postavljena supruga Fuada Kasumovića, Mersija Kasumović koja je kao članica Nezavisnog bloka postala zastupnica u Skupštini ZDK.

Dom Zdravlja Zenica nakon dugo najavljivanog imenovanja Mersije Kasumović za direktoricu postalo je novi bastion uhljebljavanja kadrova odanih Kasumoviću. Istaknut ćemo jednog od najodanijih, Nermin Ibranović, koji je do te mjere odan Kasumovićima da je učestvovao u prikrivanju tragova nakon otkrivanja slučaja “Kisik” u Domu zdravlja Zenica. U Dom zdravlja ekspresno je zaposlen i Sefedin Hrustić, kandidat Zeničke inicijative-Kasumović Fuad na posljednjim izborima. U Dom zdravlja Kasumović je zbrinuo i suprugu jednog od najvećih fanatika njegovog lika i djela, Smaje Dogloda. Osim supruge i sin Smaje Dogloda udomljenje u državno preduzeće, JP Vodovod i kanalizacija u kojem je zbog krađe dobio otkaz.

Predugačak je spisak odanih kadrova koje je Fuad Kasumović nezakonito, na štetu hiljada drugih Zeničana koji su se uzalud prijavljivali na konkurse, pozapošljavao u proteklih šest godina. Tu su vijećnici, uz Kenana Uzunovića, još Denan Pašalić, Elmin Šabanović, Halil Arnaut, Vernes Menzilović i Kenan Alispahić svi naravno zaposleni u Gradsku upravu i javna preduzeća i ustanove. Nagrađeni su i oni koji su bili na listi Kasumovićeve nove stranke, Elvir Krehmić, Adnan Zuban i još njih minimalno 5 o čemu ćemo pisati u narednim danima…

U nastavku teksta ćemo samo nabrojati one koje je Kasumović uhljebio na budžet i u javni sektor samo zato što su njemu odani, a većina njih, nažalost, bez ikakvih referenci da rade na takvim radnim mjestima.

Nandino Škrbić – direktor RTV Zenica i supruga Maša Škrbić – Gradska Uprava

Senaid Šabanović – JP Grijanje Zenica i supruga Samra Šabanović – JP ViK Zenica

Emir Pašalić, direktor ViK, supruga zaposlena u Gradsoj upravi, a brat u Domu zdravlja Zenica

Dino Pašalić – Gradska Uprava

Sedin Garanović – JP ViK Zenica

Adnan Šabani – Regionalna deponija Mošćanica, brat u JP ViK Zenica

Vahdet Drino – JP Grijanje, sestra u Dom zdravlja Zenica

Taib Bajramović – RTV Zenica

Harun Čolić – JP Parking servis

Almir Čajlaković ( jedan tvoraca lažnih profila Salyven Oneel itd ) – Vatrogasna jedinica

Omer Hadžijusufović – Gradska uprava

Mujo Garanović – Gradska uprava

Amna Žuna – Gradska uprava

Draženka Subašić, SDP koalicija, zaposlena kao direktorica JU Dom porodica

Munib Husejnagić, SDP,zaposlen kao savjetnik za ekonomska pitanja iako je ojadio Metalno Zenica i Krivaju Zavidovići gdje je bio direktor

Asmir Mašić – Gradska uprava Zenica

Mia Husremović, kćerka Muhameda Husremovića

Azra Hajdarević, sekretarka Gradskog vijeća, nije ispunjavaala uslove, premještena na radno mjesto šefice odsjeka za imovinsko pravne poslove

Bojana Primorac, bila u CIK-u dugo godina, prvo savjetnica za pravna pitanja, pa pomoćnica gradonačelnika za urbanizam, pa sad pomoćnica za normativno pravne poslove (izmišljena služba)

Jasmin Husejnović, bio na listi NB, savjetnik za ekonomska pitanja, a sada tržišni inspektor

Irhana Beganović, tehnički direktor u Zenicatransu, a sada saobraćajni gradski inspektor

Mirsada Bahtanović, bila u Zenicastransu za finansije, proglasila stečaj, a sada gradski inspector

Edina Gazić, bila u ZK uredu, a sada zamjenik pravobranioca

Jasna Aldobašić, bivša vijećnica Snage centra,zaposlena u JP za prostorno uređenje

Erma Vojvodić, kćerka Fatime Vojvodić, pomoćnice grad. za budžet, zaposlena u službu za komunalne poslove

Alisa Pašalić, JP ViK Zenica

Elman Omić, Gradska uprava

Adna Bešić-Sarajlić – JP ViK Zenica

Elsa Čičak – JP Regionalna deponija Mošćanica

Anel Čivić – JP ViK Zenica

Kasim Sarajlić – JP ViK Zenica, pravosnažno osuđeni bivši direktor Grijanja

Nažalost spisak podobnih uhljeba je još mnogo dugačak, a objavit ćemo ga u narednih nekoliko dana sa ostalim imenima i detaljima. Tu su članovi porodica, kćerke, braća i sinovi, tužilaca, sudija, inspektora. Vodio je kralj nepotizma i stranačkog zapošljavanja Fuad Kasumović i o njima brigu, baš kao što i oni sada vode brigu o njemu kada mu je optužnica za vratom. Neke od njih Kasumović je već “prodao” u svojim populističkim pokušajima da se predstavi kao žrtva, a neki su sami “pali” u svojim providnim i neuspješnim pokušajima da pomognu Kasumoviću.

Jedina žrtva u svemu ovome su hiljade mladih Zenice koji su se uzalud prijavljivali na konkurse koji su unaprijed osmišljeni za gore nabrojanu stranačku mašineriju Fuada Kasumovića i njegove supruge Mersije Kasumović

Pozdrav za Tužilaštvo ZDK koje sve ovo “vidi” i “zna”, a mi za svako napisano slovo garantujemo i imamo dokaze (čak i audio, video snimke, snimljene razgovore itd.) koje ćemo Vam rado ustupiti!

Uskoro nastavak sa novim imenima, snimcima, slikama …

Izvor: direktno.ba