Kako je oronuli Fuad Kasumović, za razliku od Husejina Smajlovića, od popularnog političara za kratko vrijeme postao najomraženiji lik u Zenici

Kako je oronuli Fuad Kasumović, za razliku od Husejina Smajlovića, od popularnog političara za kratko vrijeme postao najomraženiji lik u Zenici

Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice, za rekordno kratko vrijeme prošao je put od popularnog političara do jednog od najomraženijih likova u Zenici. Kako koja godina mandata zeničkog gradonačelnika prolazi, tako sve više Zeničana s gnušanjem dočekuje svaki Kasumovićev potez. Potpuno je to suprotan put od njegovog prethodnika, Husejina Smajlovića, čija je popularnost iz godine u godinu rasla.

To je zato što je, konačno je jasno, Smajlović Zenicu gradio, a Kasumović ovaj grad sada pretvara u kasabu, vodeći rijaliti politiku u Gradskoj upravi i Gradskom vijeću.

Posebno su tome kumovali brojni procesi protiv Kasumovića, prije svega potvrđena optužnica u predmetu „Zenicatrans“, gdje je optužen da je na čelu organizirane kriminalne grupe, koje je počinila milionske štete i zloupotrebe, ojadivši pritom stotine radnika. Ne treba zaboraviti ni ostale afere, poput istraga u predmetu „Špic beton“, firme za koju se sumnja i da je u vlasništvu Kasumovića, a preko koje su od građana Zenice putem unosnih, sumnjivih ugovora oteti milioni maraka.
Kolika je (ne)popularnost Kasumovića dovoljno govore i propali protesti, koje su njegove pristalice organizirale tokom hapšenja gradonačelnika, a na kojima se okupilo tek nekoliko stotina, mahom natjeranih uposlenika Gradske uprave. Ponižavajuće je bilo i vidjeti način na koji aktivisti Kasumovićeve stranke skupljaju potpise za prijavu stranke na izbore. Jedva su skupili minimalan broj potpisa.

Degutantno je pogledati i izborne liste Kasumovićeve stranke, na kojima su se našle brojne spodobe s kojima se Zeničani godinama šprdaju. Nažalost, zaboravljaju da dok ismijavaju kojekakve denane, oni potpuno ozbiljno kroje zlu sudbinu grada. Upravo te spodobe su uništile Čelik i ostale sporske klubove, kulturu sveli na pomaganje učesnika „Zvezda Granda“, zatvarale firme jednu za drugom…

Jedna od njih je i Sanja Renić, dojučerašnja zastupnica Naše stranke u Skupštini i samozvani borac protiv korupcije. Renić je Našu stranku napustila jer, kako je navela, sputavali su je u borbi protiv kriminala i korupcije. Tada nije obznanila u koju stranku prelazi, računajući da će Zeničani zaboraviti ovu izjavu, s obzirom na to da se obrela na listi partije, koju je osnovao čovjek kojem se sudi za organizirani kriminal i zloupotrebe službene dužnosti i koji se u još niz predmeta sumnjiči za milionske mahinacije.

Naravno, Renićki je bilo dovoljno obećanje Kasumovića da će je stalno zaposliti i visoko pozicionirati na listama da zaboravi i Našu stranku i borbu protiv kriminala i korupcije i pridruži se kriminalnoj hobotnici oronulog zeničkog načelnika.
I dok građani traže odgovore gdje su potrošene stotine miliona maraka iz budžeta, Kasumović, uz pomoć svojih lokalnih „gejbelsa“, nastavlja voditi politiku zamjene teza, odnosno politiku sukoba i optužbi na račun političkih suparnika.

Zaboravlja Kasumović da je takva politika kratkog daha, te da je prešao crvenu liniju koja ga je dijelila od popularnog do omraženog političara i da će Zeničani u oktobru kazniti „vođu zeničke Farme“ za laži, kriminal, korupciju i uništavanje grada.

Osim ako makar jednom bude pošten i odgovori na pitanje: Kako je od prijeratne siromašne sirovine iz Gornjeg Vakufa, radeći u državnoj službi, postao multimilioner?

Može Kasumović farbati bazene koliko hoće, ali Zeničane više ne može!