Kad Kasumović i porodica grade: Bespravni objekti u centru Zenice, ponašaju se kao da im je grad dnevni boravaka

Kad Kasumović i porodica grade: Bespravni objekti u centru Zenice, ponašaju se kao da im je grad dnevni boravaka

Da je Zenica postala vlasništvo jedne osobe i jedne porodice, koja radi šta god poželi, svjedočimo svakodnevno na brojnim primjerima. Fuad Kasumović, njegova porodica i njegovi jataci zarobili su ovaj grad i u njemu se ponašaju kao u svom dnevnom boravku, kao da je to njihova imovina.

Posljednji u nizu ovakvih primjera jeste zemljište i poslovni objekti, u suvlasništvu ove porodice, koji su izgrađeni u zeničkom naselju Crkvice.

Riječ je o parceli površine gotovo dvije hiljade kvadratnih metara, na kojoj se nalaze čak dvije velike kompanije, od kojih je jedna postala i suvlasnik zemljišta. Tačnije, vlasnici zemljišta su kompanija Petrol BiH Oil company i supruga zeničkog gradonačelnika Mersija Kasumović koja je, zanimljivo, uvijek umiješana u neke mutne radnje i afere.

Pored benzinske pumpe koja se nalazi na ovom zemljištu, tu je izgrađen i poslovni objekt, a koji porodica Kasumović izdaje Konzumu.

Ono što je frapantno jeste činjenica da je na ovom zemljištu, tamo gdje nije moglo biti izgrađeno obdanište koje je svojevremeno bilo potreba, izgrađena benzinska pumpa bez ikakvih problema. Godinama su drugi privrednici pokušavali dobiti ovaj vrijedan komad zemlje i dozvole za izgradnju objekata, ali jedini kome je to, nekim čudom, pošlo za rukom postao je Fuad Kasumović.

Pored svih ovih, u najmanju ruku sumnjivih objekata, na zemljištu je dograđen i jedan dio objekta koji je, prema našim izvorima, dograđen bez ikakvih dozvola i potrebne papirologije. Dakle, samovolja u punoj snazi i u svim oblicima, koju i sami možete pogledati na fotografiji u nastavku.

Pa ako ste se nekada zapitali odakle Fuadu Kasumoviću i njegovoj porodici enormno bogatstvo, dok on glumi narodnog heroja, naći ćete odgovore u ovim i ovakvim primjerima. U ilegalno izgrađenim dijelovima kuće na državnom zemljištu, u brojnim aferama i kriminalnim radnjama, u malverazacijama zemljištem… I tako unedogled.

Izvor: provjereno.ba