JU “Dom zdravlja” Zenica od Zavoda zdavstvenog osiguranja tražio sredstva za usluge koje ne mogu izvršavati?

JU “Dom zdravlja” Zenica od Zavoda zdavstvenog osiguranja tražio sredstva za usluge koje ne mogu izvršavati?

Ugovorom sa Zavodom zdravstvenog osiguranja Zeničko-dobojskog kantona, koji potpisuju sve zdravstvene ustanove, opredjeljuju se sredstva ustanovama za davanje određenih usluga.

Kako saznaje radio Zenit, Javna ustanova Dom zdravlja Zenica je podnijela zahtjev Zavodu zdravstvenog osiguranja ZDK za finansiranje određenih usluga laboratorijske dijagnostike i pored činjenice da nemaju adekvatne aparate i opremu. Od početka godine su pacijente upućivali u Kantonalnu bolnicu Zenica kako bi besplatno izvadili laboratorijske nalaze.

Nakon što su nadležni u Kantonalnoj bolnici Zenica ustanovili da im nisu doznačena sredstva od Zavoda zdravstvenog osiguranja ZDK, obustavili su pružanje navedenih usluga.

– Ugovorom o međusobnim odnosima u pružanju zdravstvene zaštite u 2022. godini, između Zavoda zdravstvenog osiguranja Zeničko-dobojskog kantona i JU Kantonalna bolnica Zenica, nisu obuhvaćene usluge laboratorijske dijagnostike sekundarnog nivoa za vanbolničke pacijente sa područja Grada Zenice i općina Tešanj, Doboj jug, Usora i Maglaj, zbog čega JU Kantonalna bolnica Zenica nije obavezna pružati ove usluge za vanbolničke pacijente – izjavio je direktor Kantonalne bolnice Zenica Rasim Skomorac za naš radio i dodaje:

– Sredstva za laboratorijske usluge sekundarnog nivoa, o kojima je ovdje riječ, opredijeljena su za područje Grada Zenica u cijelosti za Javnu ustanovu Dom zdravlja Zenica, koji je time prihvatio obavezu izvršenja te usluge, ali su svejedno bespravno upućivali pacijente u JU Kantonalna bolnica Zenica radi davanja takvih usluga. Obzirom na navedeno, Kantonalna bolnica Zenica je prema Zavodu zdravstvenog osiguranja ZDK, Domu zdravlja Zenica, kao i prema drugim zdravstvenim ustanovama u Zeničko-dobojskom kantonu, poslala obavijest o potrebi izvršenja potpisanih i prihvaćenih ugovornih obaveza i obavijestila ih da ova zdravstvena ustanova neće više besplatno pružati ovakve usluge, te zatražili od Zavoda da se poduzmu aktivnosti na rješavanju ovih problema.

Tek nakon što se ovo sve razotkrilo, Javna ustanova Dom zdravlja Zenica je obavijestila Zavod zdravstvenog osiguranja ZDK da nisu u mogućnosti pružati ove usluge, te zatražili da se sredstva, aneksom ugovora, opredijele za Kantonalnu bolnicu Zenica. Kako saznajemo, pokrenuli su aktivnosti za nabavku novog aparata sa kojim bi se sporne laboratorijske usluge mogle obavljati u Službi za laboratorijsku dijagnostiku primarnog nivoa. U periodu dok se ne nabavi potrebni aparat, pacijenti koji trebaju usluge određenih laboratorijskih analiza će iste raditi u privatnim poliklinikama Medicom i Sunce u Zenici.

Pokušali smo stupiti u kontakt sa nadležnima iz JU Dom zdravlja Zenica, ali do objave ovog teksta nismo dobili odgovor na upit koji smo poslali.

U nastavku pogledajte koje nalaze će pacijenti morati raditi u privatnim poliklinikama:

Izvor: zenit.ba