Izvještaj State Departmenta: Zašto je “Avaz-roto pressu” zaplijenjeno 212 hiljada KM

Izvještaj State Departmenta: Zašto je “Avaz-roto pressu” zaplijenjeno 212 hiljada KM

“Avaz-roto Press” je proglašen krivim i prethodno je već platio 5.000 KM (3.000 dolara) odštete i pokrio dodatne prateće sudske troškove, navodi se u izvještaju State Departmenta

State Department je objavio izvještaj o ljudskim pravima u svijetu za prošlu godinu, u kojem je obuhvatio i Bosnu i Hercegovinu.

Njega je jučer predstavio američki državni sekretar Entoni Blinken (Anthony).

BiH je izrazito loše prošla kada je riječ o poštivanju ljudskih prava, a u izvještaju se spominje i Zakon o kleveti u BiH. Poseban segment zauzimaju veliki pritisci na medije, novinare a u izvještaju se navodi i da je “Avaz-roto pressu” zaplijenjeno 212.000 KM.

– Iako je zemlja dekriminalizovala klevetu, mnoge tužbe su i dalje podnošene sudovima protiv novinara, što je često rezultiralo izuzetno visokim novčanim kaznama. Zanimljive sudske odluke protiv novinara uključivale su privremene zabrane postavljanja ili objavljivanja određenih informacija, kao i izuzetno visoke i nesrazmjerne kompenzacijske isplate.

U junu i julu, Općinski sud u Sarajevu donio je dvije presude kojima je naloženo plaćanje neuobičajeno visokih novčanih kazni u predmetima za klevetu protiv dva medija. Po nalogu suda, sa bankovnog računa izdavačke kuće “Avaz-roto press” zaplijenjeno je više od 212.000 konvertibilnih maraka (KM) (127.000 dolara), na osnovu predmeta za klevetu iz 2009. godine i povezanog slučaja 2016-2019 o objavljivanju sudske presude.

“Avaz-roto Press” je proglašen krivim i prethodno je već platio 5.000 KM (3.000 dolara) odštete i pokrio dodatne prateće sudske troškove. U julu je online medijskoj kući Zurnal naloženo da plati više od 170.000 KM (102.000 dolara) na osnovu presude prvostepenog suda u slučaju klevete. 

Udruženje BH novinari izrazilo je zabrinutost da bi ovako previsoke novčane kazne mogle ozbiljno ugroziti rad i poslovanje medija, ističući potrebu iznalaženja balansa između ekonomske moći medija, javnog interesa i prava na odštetu. Upravni odbor Vijeća za štampu i online medije BiH izrazio je zabrinutost, ističući da su ovako visoke novčane kazne u suprotnosti sa projektovanjem novinarskog integriteta i ugrožavaju rad medija – navodi se u izvještaju State Departmenta. 

Podsjetimo, sutkinja Mirsada Karahmetović je nakon već isplaćene presude iz 2016. godine za klevetu tužiteljici Kantonalnog tužilaštva u Tuzli Jasminki Djedović (u iznosu od 5.001 KM), 22. juna prošle godine donijela rješenje, a već 25. juna s računa „Avaz-roto pressa“ skinula nevjerovatnih 207.900 KM nepostojećih sudskih penala, uvećanih za 4.256 KM troškova izvršnog postupka, što ukupno iznosi više od 212.000 KM.

Izvor: avaz.ba