Izdvojeno više od 4,6 miliona KM za uvezivanja staža radnicima rudnika

Izdvojeno više od 4,6 miliona KM za uvezivanja staža radnicima rudnika

Vlada FBiH je odobrila rudnicima sredstva za uvezivanje radnog staža za neuplaćene doprinose za PIO i to za radnike koji su stekli uslove za penzionisanje u ukupnom iznosu od 1.766.005,45 KM za 58 radnika.

Za 76 radnika, kojima su uplaćena sredstva po sudskim presudama, a nisu stekli uslove za penzionisanje izdvojeno je ukupno 2.867.261,71 KM.

Riječ je o Rudniku uglja Kreka d.o.o. Tuzla, Rudniku mrkog uglja Kakanj d.o.o Kakanj, Rudniku mrkog uglja Breza d.o.o. Breza i Rudniku mrkog uglja Zenica d.o.o. Zenica.

Rudniku uglja Kreka odobreno je 487.008,17 KM za uvezivanje radnog staža za 25 radnika, a Rudniku mrkog uglja Kakanj 489.092,12 KM za 16 radnika. Rudniku mrkog uglja Breza odobreno je 56.253,39 KM za uvezivanje radnog staža jednog radnika, a Rudniku mrkog uglja Zenica 733.651,77 KM odobrava se uvezivanje radnog staža 16 radnika.

Rudniku mrkog uglja Zenica odobreno je za uvezivanje radnog staža za uplaćena sredstva po sudskim presudama, radnicima koji nisu stekli uslove za penzionisanje u ukupnom iznosu od 2.827.001,39 KM za 72 radnika, a Rudniku mrkog uglja Breza za iste namjene je odobreno 40.260,32 KM za četiri radnika.

Odobreni iznosi bit će isplaćeni iz sredstava zavisnih društava – rudnika uglja u Koncernu EPBiH, a obezbijeđena su Odlukom o odobravanju sredstava za davanje pozajmica zavisnim društvima – rudnicima uglja od JP Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo od 25.5.2021. godine.

Za realizaciju ove odluke zaduženi su JP Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo, zavisna društva – rudnici uglja u Koncernu EP BiH, Federalni zavod za penzijsko i invalidsko osiguranje i Porezna uprava FBiH.

Vlada Federacije BiH na današnjoj sjednici izmijenila je zaključak od 15. 7. 2016. godine i na taj način do 31. 12. 2022. godine produžila rok do kojeg Porezna uprava FBiH odgađa naplatu dugovanja po osnovu javnih prihoda Rudniku mrkog uglja Đurđevik d.o.o. Đurđevik, Rudniku uglja Gračanica d.o.o. Gornji Vakuf – Uskoplje, Rudniku uglja Kreka d.o.o. Tuzla, Rudniku mrkog uglja Kakanj d.o.o. Kakanj, Rudniku mrkog uglja Zenica d.o.o. Zenica, Rudniku mrkog uglja Breza d.o.o. Breza i Rudniku mrkog uglja Abid Lolić d.o.o. Travnik – Bila.

Prema do sada važećem rješenju, taj rok je bio 120 dana, odnosno ranije produženi rok isticao je krajem januara. Prijedlog je Vladi FBiH dostavilo Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije, a na osnovu prethodno upućene molbe JP Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo, u kojoj je zatraženo da se produži obustava svih aktivnosti naplate javnih prihoda ovim rudnicima do 31. 12. 2022. godine, a radi nastavka aktivnosti na restrukturiranju zavisnih društava rudnika uglja.

Ovaj zaključak stupa na snagu danom donošenja.

Izvor: klix.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *