Isak: Budžet po mjeri vlasti ZDK, a protiv svojih korisnika

Isak: Budžet po mjeri vlasti ZDK, a protiv svojih korisnika

Na jednoj od tačaka dnevnog rada 5. sjednice Skupštine Zeničko-dobojskog kantona bio je i Prijedlog budžeta ZDK za 2023. godinu po skraćenoj proceduri. Prema analizi i dostavljenim informacijama planirani prihodi su 540.582.580 KM, a ukupni planirani rashodi iznose 495.520.373 KM.

Na kraju je on i usvojen bez amandmana (u izvornom obliku) sa 23 glasa za, dok je protiv bilo 11 zastupnika, a jedan zastupnik je bio suzdržan. Budžet je ukratko obrazložila ministrica finansija Dženana Čišija, nakon čega je otvorena diskusija zastupnika.

Jedan od najžustrijih u diskusiji je bio poslanik NES-a Ramo Isak, koji je za skupštinskom govornicom ukazao na određene nedostatke ovog budžeta, a posebno se osvrnuo na to da nije planirano nikakvo povećanje plata budžetskih korisnika (prosvjetni radnici, policija, zdravstveni radnici i ostali državni službenici i namještenici), iako je od prošle Vlade preuzet znatan dio sredstava.

– Sve što su određeni zastupnici najavljivali kada dođu na vlast nije se desilo. Milioni koje su oni najavljivali očito ne postoje, a stalno su govorili o nekim projektima i evropskim fondovima. Prethodna vlast u ZDK je čak za 36 posto povećala plate budžetskim korisnicima, a u ovom novom budžetu nije predviđeno nikakvo povećanje za ovu populaciju, iako smo i sami svjedoci da potrošačka korpa raste iz dana u dan, istakao je Isak.

On je u svom obraćanju također istakao da je u proteklom periodu u Budžet ZDK preusmjeren znatan dio sredstava sa federalnog nivoa, i to prvenstveno zahvaljujući angažmanu tadašnjih delegata iz ZDK-a u Domu naroda FBiH, Ive Tadića, Jasmina Duvnjaka, Mladena Simića, Jasenka Kapića i Rame Isaka, tako da je taj novac zajedno sa onim od MMF-a trebao biti sasvim dovoljan da se i u ovom novom Budžetu planiraju povećanja plata budžetskim korisnicima, i to bez ikakvog drugog zaduživanja.

Treba još istaći da je zastupnik Isak na početku svog obraćanja na ovu temu iznio određena saznanja da i pojedini ministri u ovoj Vladi ZDK nisu uopšte imali uvid u prijedlog novog Budžeta, kao i da svi jako dobro znaju u čijem kabinetu se sve vrijeme nalazio taj dokument i gdje se zapravo odlučivalo o njegovom kreiranju.

Sve ovo nam samo govori da nova vlast u Zeničko-dobojskom kantonu očito za cilj ima da mlade ljude onemogući u pronalasku zaposlenja, obzirom da su poništeni mnogi konkursi, dok se s druge strane budžetski korisnici ovakvim potezima nove vlasti polako dovode na prosjački štap.

Izvor: direktno.ba