INZ – ‘Zenički dani prevencije – Žuti mart’, posvećen ženama

INZ – ‘Zenički dani prevencije – Žuti mart’, posvećen ženama

Studenti Medicinskog fakulteta Univerziteta u Zenici od srijede do petka, u saradnji sa Institutom za zdravlje i sigurnost hrane Zenica organiziraju i realiziraju projekt “Zenički dani prevencije – Žuti mart” i u znaku je žena, važnosti žene i njene uloge u društvu, njenom zdravlju.

Studenti Medicinskog fakulteta kao budući zdravstveni radnici žele staviti naglasak i na važnost zdravlja i brige žena za vlastito zdravlje.

– Željeli smo podići svjesnost o prevenciji karcinoma grlića maternice. Ovo je preventibilno oboljenje, tako da je bilo koji izgubljeni život – previše. Mi želimo kroz naše današnje aktivnosti, podjelu žutih tulipana simbolično da upozorimo žene da je papa-test itekako važan i da ne treba da imaju strah – kaže Hana Muslić, studentica treće godine Medicinskog fakulteta u Zenici.

Ovaj događaj je jedan u nizu projekata kojeg studenti ovog fakulteta realiziraju u sklopu krovnog projekta “Zenički dani prevencije”. Karcinom grlića maternice je drugi po učestalosti karcinom koji se javlja kod žena.

Važnost prevencije ovog oboljenja je veća kad se zna da u svijetu svake dvije minute jedna žena umre od raka grlića maternice.

– Karcinom grlića maternice je jedan od najpreventabilnijih karcinoma. Ako se otkrije u ranom stadiju uspjeh liječenja je jako visok. Zato o ovome ne treba pričati samo u januaru, kad je Evropska sedmica prevencija grlića maternice, nego cijelu godinu. Samo informisanost, svijest i savjest naših žena o simptomima, uzrocima, načinima prevencije je jedini i pravi put ka unapređenju reproduktivnog zdravlja žena – istakla je Elma Kuduzović, rukovoditeljica Odjeljenja za promociju zdravlja INZ-a.

Osim aktivnosti na promociji pregleda i brige o zdravlju, koje su održane na centralnom gradskom trgu, Trgu Alije Izetbegovića u Zenici, upriličena je i ulična izložba plakata Instituta za zdravlje i sigurnost hrane o toj temi.

Od srijede do petka na Medicinskom fakultetu UNZE su pripremljena predavanja na kojima će učestvovati eminentni liječnici i zdravstveni radnici, ali i studenti, koji će govoriti o konkretnom značaju prevencije karcinoma, saopćeno je iz INZ-a.

Izvor: fena.ba