Inspekcija vrši pojačane kontrole benzinskih pumpi u FBiH

Inspekcija vrši pojačane kontrole benzinskih pumpi u FBiH

Na temelju zaprimljene informacije o nezakonitom povećanju cijena zaliha goriva od pojedinih prometnika tečnim naftnim derivatima, direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove (FUZIP) Anis Ajdinović sinoć je naložio vanredne pojačane inspekcijske nadzore tokom vikenda nad fomiranjem cijena i marži na benzinskim stanicama u Federaciji Bosne i Hercegovine, javlja Anadolu Agency (AA).

Vanredni nadzori vrše se od ranih jutarnjih sati, a svi prometnici tečnim naftnim derivatima koje federalni inspektori zateknu u prekršaju, bit će najoštrije sankcionirani, saopćeno je iz FUZIP-a.

Prema trenutno dostupnim podacima, pored izrečenih finansijskih sankcija prema prometnicima naftnih derivata zatečenim u prekršaju, kod jednog prometnika bit će stavljeno van prometa 13.000 litara dizela zbog utvrđenih nepravilnosti.

”Upozoravamo sve privredne subjekte da će Federalna uprava za inspekcijske poslove iskoristiti sve zakonske mehanizme, uključujući i zabranu rada, da spriječi zloupotrebu trenutnog stanja s ciljem sticanja ekstra profita na štetu građana FBiH. Zaštita potrošačkih prava građana je apsolutni prioritet našeg djelovanja i poduzet ćemo sve da zaštitimo njihove ekonomske interese i održimo stabilnost tržišta“ izjavio je Ajdinović.

Pozvali su građane da slučajeve nerazumnog povećanja cijena prijave na sljedeće kontakte FUZIP:

– telefon za prijave: 033 22 66 44 (otvoren 24 sata)

– e-mail: info@fuzip.gov.ba

– poštom, na adresu Fehima ef. Čurčića br. 6. Sarajevo.

federalna.ba/AA