Inspekcija u Zeničko-dobojskom kantonu kontroliše marže proizvoda

Inspekcija u Zeničko-dobojskom kantonu kontroliše marže proizvoda

Kantonalna uprava za inspekcijske poslove Zeničko-dobojskog kantona pojačala je nadzor primjene odluke o neposrednoij kontroli cijena i ograničavanju marži tako da cijene ne prelaze iznose na dan 31. decembra 2020. godine.

Kroz pojačan inspekcijski nadzor u narednom periodu Kantonalna uprava za inspekcijske poslove nadzirat će primjenu Odluke Vlade FBiH o propisivanju mjere neposredne kontrole cijena utvrđivanjem maksimalne visine marži za pojedine osnovne životne namjernice i druge proizvode.

U inspekcijskom nadzoru pronaći će se proizvodi: pšenično brašno i sve vrste hljena od pšeničnog brašna, mlijeko i tekući jogurt 2,8% mm, jaja, šećer kristal bijeli, sol, riža, tjestenina, margarin i biljna mast, svježe meso i riba, mesne i riblje konzerve, jestivo ulje suncokretovo, formule za dojenlad i formule nakon dojenja, pelene za jednokratnu upotrebu za djecu i odrasle, deterdžent za veš u prahu, za suđe tečni i sapun.

Iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove su komentarisali i enormnu kupovinu brašna te informacije o povlačenju u skladišta.

“Informacije da trgovine povlače brašno nisu tačne, a građanstvo svojom neracionalnom kupovinom neposredno utječe na ponudu i potražnju brašna, stvarajući vještačku nestašicu”, zaključili su iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove ZDK.

Izvor: klix.ba