Inicijativa Rame Isaka, poslanika u Skupštini ZDK: Pojednostaviti procedure dobijanja dozvola za nošenje vatrenog oružja članovima lovačkih društava

Inicijativa Rame Isaka, poslanika u Skupštini ZDK: Pojednostaviti procedure dobijanja dozvola za nošenje vatrenog oružja članovima lovačkih društava

Poslanik u Skupštini Zeničko-dobojskog kantona, doc. dr. sc. Ramo Isak, na skupštinskom zasjedanju od 11.01.2023. godine pokrenuo je Inicijativu za izmjenu Zakona o nabavljanju, držanju i nošenju oružja i municije u Zeničko-dobojskom kantonu.


Isak je pokrenuo inicijativu da se izmijene odredbe pomenutog Zakona, i to na način da se članovima lovačkih društava omogući da što jednostavnije i po skraćenim procedurama dobijaju dozvole za nošenje vatrenog oružja. On je napomenuo da mu se kao poslaniku u Skupštini ZDK u posljednje vrijeme obratio veći broj članova lovačkih društava u vezi s ovom problematikom, a koja im kao članovima lovačkih organizacija otežava, a djelimično i onemogućava, obavljanje propisanih lovačkih aktivnosti.

Posebno naglašavaju potrebu da im se produži vrijeme neophodno za obnavljanje dozvola, a iz razloga jer je veliki broj lovaca ostao bez oružja zbog manjkavosti do sada propisanih procedura, koje se odnose na nabavljanje, držanje i nošenje vatrenog oružja i municije. Imajući u vidu navedeno, kao i obavljanje lovačkih aktivnosti u kontekstu aktuelnog i globalnog i lokalnog sigurnosnog stanja, Isak naglašava da postoji opravdan razlog za izmjene ovog Zakona.

Izvor: direktno.ba