Inicijativa Rame Isaka, poslanika u Skupštini ZDK: Od Tužilaštva i Uprave policije ZDK tražim da se protiv premijerke pokrene postupak za utvrđivanje odgovornosti

Inicijativa Rame Isaka, poslanika u Skupštini ZDK: Od Tužilaštva i Uprave policije ZDK tražim da se protiv premijerke pokrene postupak za utvrđivanje odgovornosti

Poslanik u Skupštini Zeničko-dobojskog kantona, doc. dr.sc. Ramo Isak, na skupštinskom zasjedanju od 10.03.2023. godine pokrenuo je Inicijativu da nadležno kantonalno Tužilaštvo i Uprava policije što prije pokrenu postupak za utvrđivanje odgovornosti protiv kantonalne premijerke Amre Mehmedić, obzirom da je ona direktno odgovorna za nelegalno imenovanje i formiranje aktuelne Vlade ZDK.

Za novu premijerku ne važe zakoni

– Iako je premijerka znala za član 6. Zakona o Vladi ZDK, koji kaže da u vladi treba da bude sedam Bošnjaka, dva Hrvata i dva Srbina, u ovoj vladi trenutno imaju tri Hrvata, čime su Bošnjaci opet ugroženi. Smatram da se vezano za to treba pokrenuti odgovornost premijerke Mehmedić, jer je upravo ona podnijela prijedlog u tom trenutku, kada je na snazi bio već pomenuti zakon, a ne ovaj koji se planira promijeniti na današnjoj sjednici, istakao je Isak.

Obustavljena zapošljavanja i poništeni svi konkursi

Osim toga, prema riječima Isaka, iako je Vlada ZDK-a donijela zaključak da se obustave zapošljavanja i konkursi do usvajanja kantonalnog Budžeta, premijerka Mehmedić je sa svog ličnog maila poslala naredbu svim direktorima javnih institucija i svim ministrima da se odmah obustave sva zapošljavanja i da se ponište svi konkursi, čak i oni koji su bili u fazi završavanja, pa upravo zbog toga Isak i u ovom slučaju od Tužilaštva i Uprave policije ZDK traži utvrđivanje odgovornosti aktuelne kantonalne premijerke, obzirom da je prekršila svoja ovlaštenja, na štetu velikog broja nezaposlenih osoba.

Izvor: direktno.ba