Hoće li BiH privremeno ukinuti akcize na gorivo? Prijedlog sutra u državnom parlamentu

Hoće li BiH privremeno ukinuti akcize na gorivo? Prijedlog sutra u državnom parlamentu

Predstavnički dom Parlamenta Bosne i Hercegovine u srijedu će razmatrati prijedlog SDP-a o privremenom ukidanju akciza na gorivo, kako bi se građanima olakšao val poskupljenja, a posebno goriva koje je BiH već košta oko 3 KM po litru.

Cijena goriva na svjetskom tržišu raste iz dana u dan i trenutno je barel nafte iznad 139 dolara, što je najviši nivo još od 2008. godine. Ruska invazija na Ukrajinu je ubrzala globalne tokove i znatno utjecala na poremećaje na tržištima, pa time i na cijene goriva.

Trenutne cijene goriva u BiH kreću se uglavnom do 3 KM, nakon posljednjeg poskupljenja u prosjeku za 10-15 feninga po litru, u zavisnosti od vrste goriva i u zavisnosti od prometnika naftnim derivatima. Stoga je pokrenuta i politička inicijativa da se ide u izmjene Zakona o akcizama, kako bi se privremeno ukinule akcize na gorivo.

Prijedlog izmjene Zakona o akcizama

Procjena je da bi privremenom suspenzijom akciza gorivo bilo jeftinije za otprilike 35 feninga. Prijedlog je u Predstavničkom domu uputio SDP. Međutim, da bi ova ideja mogla imati podršku pokazuju i poruke iz entiteta Republika Srpska, s obzirom na to da je premijer Radovan Višković (SNSD) kazao da je Vlada RS-a spremna da podrži takvu odluku.

S druge strane i premijer Federacije BiH Fadil Novalić (SDA) za vikend je komentirao tu mogućnost, kazavši da je razmatrao ideju o mogućnosti privremene suspenzije akciza na naftu, kako bi se zaustavio rast kako ove tako i druge vrste robe.

Iz SDP-a kažu kako im intencija nije ukidati putarine, odnosno dio koji se odvaja za autoceste i ceste, odnosno novac koji se usmjerava namjenski na posebno otvorene račune, s obzirom na to da taj novac služi kao pokriće za kredite koje država uzima od međunarodnih finansijskih institucija. Tvrde da bi se njihovim prijedlogom ukinula samo ona akciza koja ide u tekuću budžetsku potrošnju.

Izvor: klix.ba