Gradska uprava Zenica isplatila jednokratnu novčanu pomoć svim uposlenicima kao i radnicima javnih preduzeća

Gradska uprava Zenica isplatila jednokratnu novčanu pomoć svim uposlenicima kao i radnicima javnih preduzeća

Gradska uprava Zenica donijela je odluku kojom će svi oni koji primaju platu iz Budžeta Grada Zenica dobiti jednokratnu novčanu pomoć od 2.520,00 KM u dva dijela, a koja se odnosi i na gradska javna preduzeća u Zenici. Danas (08.04.2024. godine) je uplaćena prva tranša od 1.260,00 KM.

Krajnji rok za isplatu druge tranše je do kraja šestog mjeseca.

Ova finansijska podrška ima za cilj ublažavanje posljedica inflacije i rasta troškova života.

Vlada FBiH je prethodno donijela Uredbu o isplati pomoći od poslodavca kojom su poslodavci koji se odluče za njenu primjenu oslobođeni plaćanja poreza na dohodak.

Odluka o isplati pomoći zaposlenima u institucijama FBiH je objavljena u Službenom listu BiH, a navodi se da pravo na isplatu jednokratne pomoći ostvaruju svi zaposlenici koji platu primaju iz Budžeta FBiH koji su bili u radnom odnosu u momentu stupanja na snagu ove odluke.

Uredbu o isplati pomoći od poslodavaca Vlada FBiH je donijela nakon što je postalo izvjesno da su propale najave o povećanju minimalne plate u FBiH te da će ona od 1. januara naredne godine iznositi 1.000 KM.

Poslodavci nisu obavezni da implementiraju ovu Uredbu te je zasigurno veliki broj radnika koji primaju minimalnu platu, a koji od predviđene pomoći neće dobiti ni jednu marku.