Gradonačelnik Zavidovića zadao nove glavobolje Šestorki u ZDK i optužio Ogreševića za samovolju

Gradonačelnik Zavidovića zadao nove glavobolje Šestorki u ZDK i optužio Ogreševića za samovolju

Hašim Mujanović, gradonačelnik načelnik Zavidovića i član NES-a, objavom na Facebooku dodatno je zakomplikovao političku situaciju u Zeničko-dobojskom kantonu i doveo u pitanje plan Šestorke i HDZ-a da formiraju novu Kantonalnu vladu.

Ako se u obzir uzme da stav Demokratske fronte o nastavku saradnje u koaliciji Šestorke u ZDK još uvijek nije poznat, iako su ranije naglasili da ne žele biti dio priče gdje se nalazi HDZ, ova objava zastupnika NES-a će dovesti u pitanje većinu na koju računa Šestorka.
“Informacija za javnost vezana za imenovanje novog saziva Vlade Zeničko-dobojskog kantona; potpisani sporazum Šestorke je nevažeći”, ističe na početku Mujanović.

On je istakao da je bio u ulozi glavnog pregovarača ispred Narodnog evropskog saveza (NES) o formiranju budućeg saziva Vlade ZDK i da je poštovao opredjeljenje i uputstva viših organa stranke, a sve u namjeri da za Zavidoviće osigura nastavak dobre saradnje sa Vladom Zeničko-dobojskog kantona.

Zatim je naveo razloge zbog kojih je sporazum, kako kaže, postao nevažeći. Ostatak njegovog pisma prenosimo u cijelosti, a u kojem između ostalog optužuje i predsjednika NES-a Nermina Ogreševića za samovolju.

Također je najavio i ostavku na sve pozicije i na članstvo u Narodnom evropskom savezu.

“Sa drugim političkim subjektima usaglasili smo stavove, te smo na osnovu višednevnih pregovora i dogovora potpisali koalicioni sporazum sa još pet stranaka.

Potpisana programska koalicija, pored ostalog, podrazumijevala je i da se u novoformiranu skupštinsku većinu i u novi saziv Vlade Zeničko-dobojskog kantona ne uvode drugi politički subjekti bez saglasnosti svih političkih stranaka – potpisnica programske koalicije. Obzirom da je bez konsultacija, bez koncenzusa svih političkih partnera, a nečijom samovoljom uvedena još jedna politička opcija potpisani sporazum šest stranaka je nevažeći.

Cijeneći dobre rezultate Ministrice Azre Sinanović iz mandatnog perioda 2019. – 2022. godine, te imajući u vidu da je Gradska organizacija NES-a Zavidovići dala prijedlog da Azra Sinanović bude ministrica i u novom sazivu Vlade Zeničko-dobojskog kantona podržavao sam taj stav i nastojao da u Vladi Zeničko-dobojskog kantona imamo ministricu koja je u potpunosti odgovorila povjerenom amanetu i brinula o potrebama građana Zavidovića.

Azra Sinanović je zajedno sa stranačkim kolegom i skupštinskim zastupnikom iz prethodnog mandata Samirom Karahasanovićem doprinijela uvećanju Budžeta Grada Zavidovići za nekoliko miliona konvertibilnih maraka. Gradska organizacija NES-a Zavidovići predložila je i mene za poziciju ministra ali sam se zahvalio na povjerenju i ostao na poziciji gradonačelnika, iako je pozicija ministra veoma primamljiva.

Iznenađen sam činjenicom da je na poziciju ministra iz Zavidovića, ispred Narodnog evropskog saveza, predložen Samir Šibonjić.

Samir Šibonjić nema podršku Gradske organizacije NES-a Zavidovići, nema podršku Kantonalnog odbora i Regionalnog odbora, niti je imao moju podršku u svojstvu pregovarača. Njega je na ovu poziciju predložio Predsjednik stranke Narodni evropski savez Nermin Ogrešević samovoljno.

Shodno navedenom a i obzirom da nisam zadovoljan stranačkom kadrovskom politikom i kadrovskim rješenjima, neredovnim održavanjem sastanaka predsjedništva stranke na kojima bi bili potvrđeni kandidati za pozicije ministara odstupio sam s pozicije glavnog pregovarača. Na tu poziciju Predsjednik stranke Nermin Ogrešević imenovao je Samira Šibonjića koji se vodio vlastitim interesima i željom za ministarskom pozicijom.

Ukoliko se imenuje ministar ispred Narodnog evropskog saveza u Vladi Zeničko-dobojskog kantona, ne uvažavajući stavove Gradske organizacije NES-a Zavidovići i Kantonalnog odbora stranke podnijet ću ostavku na sve pozicije i na članstvo u Narodnom evropskom savezu a o svom daljem političkom djelavanju konsultovat ću se sa najbližim saradnicima i prijateljima.

Također, obavještavam javnost da neću uticati na formiranje eventualne nove većine u Gradskom vijeću Zavidovići a imajući u vidu promjenu političkih snaga na državnom nivou i na nivou Federacije Bosne i Hercegovine. Neka vijećnici Gradskog vijeća u svom radu djeluju onako kako smatraju da je to najbolje za građane Grada Zavidovići.”

Za kraj istaknimo da su ruke NES-a ključne za formiranje Vlade ZDK, ukoliko DF odluči ne podržati novi saziv u kojem je i HDZ.

Izvor: klix.ba