Grad Zenica opet blokira račun RMU Zenica

Grad Zenica opet blokira račun RMU Zenica

Račun zeničkog Rudnika ponovno će biti blokiran, najavio je ovo gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović nakon održanog sastanka sa predstavnicima sindikata RMU Zenica.

Rudnik, zbog blokade računa preduzeća od Gradske uprave Grada Zenica, opet neće biti u mogućnosti isplatiti platu, što će dovesti opet do nezadovoljstva radnika.

Podsjećamo, gradonačelnik Kasumović je ranijih godina zagovarao ideju gradnje nove zgrade Gradske uprave Grada Zenica na Trgu BiH, u centru Zenice. Ideja je nastala u njegovom prvom mandatu, ali kako kaže, zbog opstrukcija većine u Gradskom vijeću, ista nije realizovana.

Nakon zadnjih lokalnih izbora koji su održani 2020. godine, gradonačelnik je uspio okupiti novu većinu u Gradskom vijeću i u prvoj godini mandata usvojili su predloženi Budžet. Realizacija planiranog projekta nije počela i pored planiranih sredstva u Budžetu u prošloj godini. Nakon toga, Kasumović je predložio novu ideju, a to je da Grad Zenica od RMU Zenica otkupi bivši hotel Rudar kako bi se isti adaptirao i u budućnosti bio zgrada Gradske uprave. Sredinom januara potpisao je Protokol o načinu rješavanja međusobnih odnosa između Zavisnog društva Rudnika mrkog uglja Zenica, d.o.o. Zenica i Grada Zenica. Po ranije viđenom scenariju, gradonačelnik Kasumović opet optužuje bivšu vlast i stranku SDA kako ga opstruiraju i u ovom projektu.

Do sada Kasumović na sjednicama Gradskog vijeća ni vijećnicima ni javnosti nije detaljno obrazložio zbog čega je odustao od gradnje nove zgrade Gradskog vijeća i pored usvojene odluke i planiranim sredstvima u Budžeu prošle godine.

Jedno je sigurno, u narednom periodu ćemo imati već viđeni scenarij – Grad Zenica blokira račun RMU Zenica. Kolateral, kao i do sada, će biti samo radnici ovog rudnika kojima će kasniti primanja.

Izvor: zenit.ba