Gornja Zenica: 3. sajam ašlame u duhu sevdalinke, narodnih jela i druženja

Gornja Zenica: 3. sajam ašlame u duhu sevdalinke, narodnih jela i druženja

Gornja Zenica je 12.06.2022. bila centar sevdalinke, dobrih starih jela, igre i dobrog druženja.

Sada več tradicionalna 3. gornjozenička ašlama 2022. naziv je događaja koji je održan u sklopu manifrestacije Kroz sela i mahale, čiji je nosilac Gradsko umjetničko društvo Filigran, a nosilac organizacije 3. gornjozeničke ašlame je Mjesna zajednica Gornja Zenica i UŽ Hana GZ, pod pokroviteljstvom Skupštine ZDK i Predsjedavajućeg Ćazima Huskića, Sevdah kafe i Edina Beganovića.

Na takmičarskom dijelu izlagači su izložili svoje uzorke ašlama, autohtone sorte trešnje.

Komisija u sastavu Ermin Tabak ispred Ministarstva za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu ZDK, Selma Žuna diplomirani agronom i Muamer Kahriman ispred domaćina su izabrali ovogodišnju ”Naj ašlamu” od uzgajivača Hasana Dubičića, drugo mjesto zauzeo je Enes Durmić, a treće Lamija Kahriman.
U muzičkom dijelu su se predstavili GUD Filigran i domaćini Fikreta Šerić, Mirsad Pašanbegović i Kerim Mustafić.

Udruženje žena Hana GZ se predstavilo izložbom oko 60-ak starih jela koja su posjetioci imali priliku i degustirati, a koja su u savremenom načinu života sve više zaboravljena.

Na ovom događaju posjetioci su imali priliku vidjeti eksponate starih alata, mašina i drugih predmeta, a na ovaj način se pokušava očuvati kulturno blago Bosne i Hercegovine.

Kako su nam prenijeli predsjednik Organizacionog odbora, predsjednik Savjeta mjesne zajednice i predsjednica udruženja Hana GZ, u duhu očuvanja lijepe tradicije i narednu godinu možemo očekivati istu manifestaciju.