Fuada Kasumovića napuštaju najbliži saradnici, postaje nebitan faktor na višim nivoima

Fuada Kasumovića napuštaju najbliži saradnici, postaje nebitan faktor na višim nivoima

U političkom vrtlogu u Zenici, trenutno su uzburkane strasti zbog (ne)očekivanih odlazaka najbližih saradnika gradonačelnika Fuada Kasumovića. Ovi događaji su izazvali spekulacije o njegovoj budućnosti na kantonalnom, entitetskom i državnom nivou, te dovode u pitanje i sudbinu ključnih projekata grada.

Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović suočava se s izazovima koji potkopavaju njegovu dosadašnju političku stabilnost. Najnovija serija odlazaka njegovih najbližih saradnika, među kojima se ističu zastupnici u Parlamentu FBiH Kenan Uzunović i u Skupštini ZDK Alen Kapković. Posljednjih dana sve češće se priča i o nezadovoljstvu Amele Granić, Sanje Renić i Naide Delibašić-Alagić, također skupštinara u Zeničko-dobojskom kantonu, čime bi Kasumović izgubio skoro sve predstavnike i na ovom nivou. Ostao bi mu još samo Elmin Šabanović, kojeg javnost pamti da je obećavao glasati protiv izgradnje HE u Janjićima, a onda dan poslije na sjednici Gradskog vijeća Grada Zenica digao ruku ZA i postiđeno okrenuo glavu od stida.

U posljednjim javnim izjavama, Kasumović nije skrivao svoje ogorčenje.

“Nekadašnji čovjek koji je sve dobio od BHI-KF se po treći put prodao i sada je Snaga naroda”, oštro je komentarisao na svom Facebook profilu. Njegove riječi upućene su prema Kenanu Uzunoviću, koji je kako tvrdi Kasumović prešao iz stranke BHI-KF u Snagu naroda, koju je osnovao Arnel Isak, nakon čega je upravo sa Isakom postao bitan faktor na entitetskom nivou u Federaciji BiH.

Nadalje, Kasumović je istakao svoje nezadovoljstvo postupcima svojih bivših saradnika, optužujući ih za nedostatak morala i odanosti. Njegova tvrdnja da je Uzunović prešao na stranu ličnih interesa umjesto interesa građana otvara niz pitanja o političkoj klimi u stranci BHI-KF.

Jedno od ključnih pitanja koje se nameće jeste sudbina važnih projekata grada, uključujući nedavno pokrenuti projekat izgradnje bazena koji je krenuo sa gradnjom, iako nisu obezbijeđena sva potrebna sredstva.

Osim toga, kako tvrdi Kasumović, lideri NIP-a, SDP-a i Naše stranke su izjavili da ne rade na rušenju Vlade u Zeničko-dobojskom kantonu i da neće prihvatiti ‘preletače’. S druge strane, sve je izvjesnije da je stvorena nova većina u ovom kantonu i očekuje se svaki dan da se objavi lista potpisnika skupštinara koji će tražiti sazivanje nove sjednice Skupštine kako bi izglasali nepovjerenje trenutnoj Vladi ovog kantona na čelu sa premijerkom Amrom Mehmedić.

Sve u svemu, situacija u Zenici je postala izuzetno kompleksna. Odlasci najbližih saradnika gradonačelnika Kasumovića ostavljaju otvoreno pitanje o njegovoj političkoj budućnosti. Osim odlaska najbližih saradnika, Kasumović je opterećen i drugim problemima poput nastavka suđenja nakon ‘ljetne pauze’ u aferi Zenicatrans.

Izvor: zenit.ba